Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Σπύρος Λούης: ο πρώτος αθλητικός θρύλος της νεώτερης Ελλάδας που πέθανε πάμπτωχος στο Μαρούσι

Με αφορμή  τον θάνατο του Έλληνα μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη σαν σήμερα στις 26 Μαρτίου 1940 σας παραθέτουμε μερικά βιογραφικά στοιχεία.
Σπύρος Λούης
Ο Σπύρος Λούης γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1872 στο Μαρούσι, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν νερουλάς και ο Σπύρος τον βοηθούσε. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας διακρίθηκε για την αντοχή του, γεγονός που εξέπληξε τους ανωτέρους του. Θρυλείται ότι έτρεξε από την Αθήνα στο Μαρούσι και τούμπαλιν για να φέρει το πηλήκιο που είχε ξεχάσει , ώστε να είναι τέλειος στην αναφορά του τάγματος.Εξαιτίας των αγωνιστικών του προσόντων, ο Λούης μπήκε  στον αγώνα του Μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (29 Μαρτίου 1896), με την προτροπή του  ταγματάρχη Παπαδιαμαντόπουλου. Ο Λούης  επικράτησε των αντιπάλων του. Ο Λούης μετά τον θρίαμβό του δεν ξανάτρεξε κι έζησε ήρεμα , εργαζόμενος ως αγρότης, κηπουρός, νερουλάς και τοπικός αστυνομικός.
Ο θρύλος του παρέμεινε αναλλοίωτος με το πέρασμα του χρόνου. Συχνά τον καλούσαν σε αθλητικούς αγώνες ως επίσημο προσκεκλημένο. Αυτός εμφανιζόταν ντυμένος φουστανελάς  με το χρυσό μετάλλιο . Όπως συνέβη  την 1η Αυγούστου 1936, όταν προσκλήθηκε από το Χίτλερ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών  του Βερολίνου. Συναντήθηκε μαζί του, φωτογραφήθηκε και προσέφερε  ένα κλαδί ελιάς.Το 1926 κατηγορήθηκε για πλαστογραφία στρατιωτικού εγγράφου, προφυλακίστηκε για ένα χρόνο, αλλά αθωώθηκε. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα έφερνε δύσκολα  εξαιτίας της σοβαρής ασθένειας της συζύγου του.
 Γνωρίζετε ότι...

  • Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας φέρει το όνομά του.
  • Η έκφραση «Έγινε Λούης», λέγεται για κάποιον που εξαφανίζεται τρέχοντας πολύ γρήγορα.
  • Η ταινία Συνέβη στην Αθήνα (It Happened in Athens), παραγωγής 1962, με πρωταγωνίστρια την Τζέιν Μάνσφιλντ, αναπαράγει τον θρύλο ότι ο Λούης δεν έτρεξε μόνο για τη δόξα, αλλά και για τα μάτια της Ελένης, μιας όμορφης μαρουσιώτισας.
  • Στο Μόναχο, το όνομά του φέρει η λεωφόρος που περνάει από το  Ολυμπιακό Πάρκο (Spiridon-Louis-Ring).
  • Το 2012, η ιταλική εταιρεία Vibram κυκλοφόρησε ένα μοντέλο αθλητικών παπουτσιών με την ονομασία Spyridon LS, προς τιμή του Σπύρου Λούη.
  • Το ασημένιο κύπελλο που είχε απονεμηθεί στον Λούη μετά τη νίκη του στον Μαραθώνιο πουλήθηκε αντί 664.842 ευρώ στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σε δημοπρασία του οίκου Christie's στο Λονδίνο (18 Απριλίου 2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: