Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Οι μέρες της εβδομάδας και η ονομασία τους

Από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του στον κόσμο, ο άνθρωπος έκανε τα πάντα για να μπορέσει να ελέγξει τις δυνάμεις της φύσης. Για να το καταφέρει αυτό έπρεπε πρωτίστως να «δαμάσει» τον χρόνο. Παρατηρώντας λοιπόν τον Ήλιο, την Σελήνη και τα φυσικά φαινόμενα που επαναλαμβάνονταν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ο άνθρωπας δημιούργησε τις έννοιες του έτους, των μηνών και των εποχών καθώς και της εβδομάδας, των ημερών, των ωρών κ.ο.κ.
  1. Ο χρονικός προσδιορισμός εβδομάδα άρχισε να χρησιμοποιείται από τους Χαλδαίους, τους Βαβυλώνιους, τους Ασσύριους, τους Αιγύπτιους και τους Εβραίους. Ο χωρισμός όμως του μήνα σε εβδομάδες διέφερε από πολιτισμό σε πολιτισμό. Για παράδειγμα στην αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κίνα διαιρούσαν τον μήνα σε τρία δεκαήμερα. Οι Πέρσες από την άλλη χρησιμοποιούσαν ένα κύκλο πέντε ημερών για να προσδιορίσουν μια εβδομάδα, ενώ οι Ρωμαίοι ένα κύκλο οχτώ ημερών.
Πώς όμως οι ημέρες που ξέρουμε εμείς  ως Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη  πήραν το όνομά τους; 
maxresdefault
Η απάντηση βρίσκεται στους πλανήτες και την ενέργεια που πίστευαν ότι εξέπεμπαν καθώς και στην αστρολογία . Οι Χαλδαίοι και οι Βαβυλώνιοι φέρεται να αντιστοίχισαν τις ημέρες της εβδομάδας με τον Ήλιο, την Σελήνη αλλά και τους πλανήτες που φέρουν το όνομα των Ολύμπιων Θεών (και των αντίστοιχων Ρωμαϊκών), Δία (Jupiter), Ερμή (Mercury), Αφροδίτη (Venus), Άρη (Mars), και Κρόνο (Saturn).
Κατά αυτόν τον τρόπο η Κυριακή, η πρώτη μέρα της εβδομάδας, ήταν αφιερωμένη στον Ήλιο.
Η Δευτέρα στη Σελήνη. Έπειτα η Τρίτη ήταν η μέρα προς τιμήν του Θεού του πολέμου Άρη, η Τετάρτη προς τιμή του αγγελειαφόρου Ερμή, η Πέμπτη ήταν η ημέρα του πατέρα όλων των Θεών, Δία, η Παρασκευή της  Αφροδίτης και το Σάββατο  Κρόνου.

Frigg looks into her casket of treasures. She is the Lady of Asguard, keeper of secrets, and teller of none.Εύκολα  καταλαβαίνει κανείς γιατί Κυριακή και Δευτέρα ονομάστηκαν Sunday και Mo(o)nday αντίστοιχα. Η Τρίτη όμως αντί για Marsday ονομάστηκε Tuesday και αυτό εξαιτίας των επιρροών που δέχθηκε η αγγλο-σαξονική παράδοση από τη σκανδιναβική μυθολογία λόγω των ταξιδιών των Βίκινγκς. Έτσι την θέση του Άρη (Mars) πήρε ο αντίστοιχος Θεός του πολέμου και της δικαιοσύνης της σκανδιναβικής μυθολογίας, Τυρ (Tyr), που στα αρχαία αγγλικά προφέρεται Τίου (Tiw). Η Τετάρτη αφιερώθηκε στον Όντιν, τον ανώτατο -αξιακά- Θεό της σκανδιναβικής μυθολογίας και Θεό της οργής και της ποίησης, που απαντάται και ως Γουόνταν (Wodan) και έτσι ονομάστηκε Wednesday.
Η Πέμπτη, η μέρα προς τιμήν του Δία (Jupiter) Θεού του κεραυνού, έγινε ημέρα προς τιμή του άλλου Θεού του κεραυνού Θορ (Thor) και ονομάστηκε Thursday.
 Η Παρασκευή  πήρε το όνομά Friday, από την αντίστοιχη θεά του έρωτα της σκανδιναβικής μυθολογίας και σύζυγο του Όντιν, Φριγκ (Frigg), η οποία συγχέεται με την Φρίγια (Freyja) της γερμανικής μυθολογίας και την Φριτζ (Frige) της αγγλοσαξονικής. 
Το Σάββατο, προς τιμή του Κρόνου (Saturn). 

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Πολύ εμπλουτισμένο άρθρο! Προσωπικά δε είχα αναρωτηθεί ποτέ πώς ονομάστηκαν η μέρες οπότε ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον.