Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Γουίλιαμ Γκλάντστοουν: ο φιλέλληνας. υπέρμαχος της ελληνικής γλώσσας

Με αφορμή σαν σήμερα το 1898 τον θάνατο του Γουίλιαμ Γκλάντστοουν, γνωστού Βρετανού πρωθυπουργού και φιλέλληνα, σας παραθέτουμε μερικά αποφθέγματα, καθώς και ένα ιστορικό ανέκδοτο για τη χρήση των ηλεκτρικών μηχανών!
Όσον αφορά την νεότερη ελληνική ιστορία, ο Γλάδστων συνέδεσε το όνομά του τόσο με την ένωση των Ιονίων νήσων,  όσο και με το Κυπριακό ζήτημα. Ειδικότερα επί του τελευταίου, ένα χρόνο πριν πεθάνει (1897) έκανε την ακόλουθη εξομολόγηση:

"Αναλογίζομαι - έγραφε - τι ικανοποίηση θα αισθανόμουν αν είχα την τύχη πριν από το τέρμα της μικρής μου ζωής να δω τον πληθυσμό αυτής της Ελληνικής Νήσου (της Κύπρου) να ενσωματωθεί ύστερα από φιλικό διακανονισμό με τους αδελφούς του, του Βασιλείου της Ελλάδος".
Σημαντική είναι η απόφασή του να συνεχίσουν τα Ελληνικά σχολεία της Κύπρου να διδάσκουν στην Ελληνική γλώσσα, σε αντίθεση με εισήγηση που του έκαναν όταν υπουργός αποικιών, λέγοντας ότι δεν αξίζει να κάνουμε στους Έλληνες ό,τι κάναμε σε άλλους λαούς, δηλαδή να τους επιβάλουμε τη γλώσσα μας.
Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον μεγάλο φιλέλληνα, στήθηκε, από πανελλήνιο έρανο, ο ανδριάντας του στην είσοδο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Άγγλος εφευρέτης Μάικλ Φάραντεϊ κατασκεύασε την πρώτη ηλεκτρική μηχανή και ζήτησε την υποστήριξη του Βρετανού πρωθυπουργού Γκλάντστον (ο γνωστός μας Γλάδστων).
– Σε τι μπορεί να χρησιμεύσει; ρώτησε ο Γκλάντστον.
– Κάποια μέρα θα μπορέσεις να τη φορολογήσεις, απάντησε ο Φάραντεϊ.  


  • «Ο εγωισμός είναι η πιο μεγάλη κατάρα που δέρνει την ανθρωπότητα.»
  • «Τα καθήκοντα μιας κυβέρνησης μοιάζουν με εκείνα του πατέρα προς τα παιδιά.»
  • «Το καθήκον είναι κάποια δύναμη που ξυπνά μαζί μας το πρωί κι αναπαύεται μαζί μας τη νύχτα. Είναι η σκιά που προσκολλάται σε μας και μας ακολουθεί όπου κι αν πάμε και μας αφήνει τότε μόνο, όταν αφήνουμε το φως της ζωής.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: