Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Δραματικές οι συνέπειες από τη χρήση της πλαστικής σακούλας!

Όπως αναδείχθηκε μέσα από επιστημονικό φόρουμ  στο πλαίσιο του προγράμματος Life DeBag, ο κάθε Έλληνας πολίτης χρησιμοποιεί κατ΄ έτος περί τις 240 πλαστικές σακούλες, ενώ μπορεί να φθάσει και πάνω από 500, πολλές εκ των οποίων καταλήγουν στο θαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον υποβαθμίζοντας την χλωρίδα και την πανίδα, τη δημόσια υγεία  και τον τουρισμό. Οι συνέπειες από τη χρήση της πλαστικής σακούλας καθίστανται πλέον δραματικές, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας.
 Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και συντονιστής του προγράμματος Γ. Παπαθεοδώρου επεσήμανε ότι ήδη από το 1995 ήταν γνωστό ότι τα πλαστικά απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον. Περισσότερα από 600 θαλάσσια είδη έχουν επηρεαστεί  ενώ πάνω από 50 είδη καταπίνουν συστηματικά πλαστικά.
Δραματικές οι συνέπειες από τη χρήση της πλαστικής σακούλαςΌπως εκτίμησε,  μέχρι το 2050 το 99,8% των θαλασσοπουλιών θα έχουν καταπιεί πλαστικά. 250 χιλ τόνοι πλαστικών επιπλέουν στον παγκόσμιο ωκεανό, ενώ  στο Σαρωνικό σε 3.500 υπολογίζονται τα απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με κυρίαρχα την πλαστική σακούλα, τα μπουκάλια και το αλουμίνιο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΑΝ Δημήτρη Πολυτόπουλο, έχει ήδη ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος που θα οδηγήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εναρμονισμό της χώρας μας για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Περισσότερα από 250 είδη ζώων απειλούνται από παγίδευση εξαιτίας της πλαστικής σακούλας, ενώ για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών στόχος είναι να περιοριστεί κάθε πολίτης στις 90 σακούλες ετησίως μέχρι το 2019. Απώτερος στόχος είναι  το 2025 κάθε Ευρωπαίος να χρησιμοποιεί μέχρι 40 πλαστικές σακούλες ετησίως.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Πραγματικά είναι τραγικό πόσο μεγάλο ποσοστό θαλάσσιων ζώων καταπινουν τις σακούλες που ασυνείδητα πετάμε αλλά και άλλες σακούλες και πλαστικά που καταλήγουν με διάφορους τρόπους στη θάλασσα! Αλλά αυτός ο κύκλος τις τροφικής αλυσίδας συνεχίζεται και στο τέλος βλαπτεται και ο ίδιος ο άνθρωπος καθώς είναι πολύ δύσκολο να διαλυθούν μέχρι και το παραμικρό κομμάτι τόσο ανθεκτικου υλικού!

Χαρά Μεγαγιάννη είπε...

Τελικά έχεις ενστερνιστεί τις απόψεις της περιβαλλοντικής ομάδας από ότι βλέπω!Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να σκέφτονται ότι με το να ρυπαίνουν το περιβάλλον συνειδητά ή μη συμβάλλουν στην καταστροφή του οικοσυστήματος.