Μπορεί οι εμπνεύσεις τους να έδωσαν την απαραίτητη ώθηση για να
αλλάξει ο κόσμος ωστόσο η σχέση κάποιων δημιουργών με τα δημιουργήματά
τους υπήρξε μοιραία. Λογοτέχνες, καλλιτέχνες και επιστήμονες οδηγήθηκαν
στην τρέλα ή ακόμη και στο θάνατο υποκύπτοντας στην καταστροφική μανία
των ίδιων των πνευματικών τους τέκνων.
Ο συνιδρυτής της «Stanley Motor Carriage Company» σκοτώθηκε όταν το
αυτοκίνητο που εφηύρε συγκρούστηκε με ξύλα. Συγκεκριμένα, ο
Φράνσις Εντγκαρ Στάνλεϊ και ο αδελφός του Φρίλαν Οσκαρ κατασκεύασαν το πρώτο ατμοκίνητο αυτοκίνητο το 1896, ενώ το 1906 έσπασαν
το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας. Το 1919,ο Φράνσις έτρεχε με το όχημά του,
αλλά προκειμένου να αποφύγει ένα εμπόδιο, συγκρούστηκε
με ένα σωρό από ξύλα, και το αυτοκίνητο ανετράπη, με αποτέλεσμα να βρει
τον θάνατο.
Γουίλιαμ Μπούλοκ
Το 1863 ο Αμερικανός εφευρέτης Γουίλιαμ Α. Μπούλοκ εφεύρε την πρώτη κυλινδρική πρέσα εφημερίδας που τύπωνε σε ρολά χαρτιού και όχι σε φύλλα. Το τεράστιο μηχάνημα όμως έπεσε στο πόδι του. Ο ίδιος εισηχθεί στο χειρουργείο, ωστόσο «χτυπήθηκε» από γάγγραινα και πέθανε.
Τόμας Αντριους Τιτανικός
Ο επικεφαλής των ναυτικών αρχιτεκτόνων που σχεδίασαν και κατασκεύασαν τον Τιτανικό ήταν στο κρουαζιερόπλοιο, όταν αυτό βυθίστηκε. Ο Τόμας Αντριους σχεδίασε το πλοίο και πρότεινε ο Τιτανικός να έχει «τουλάχιστον 46 σωσίβιες λέμβους». Τελικώς, μόνο 20 προστέθηκαν, παρά τη συμβουλή του Αντριους, ο οποίος πέρασε τις τελευταίες του στιγμές βοηθώντας τους επιβάτες να επιβιβαστούν στις λέμβους, έπειτα από αυτό, μάρτυρες είπαν ότι τον είδαν να κατευθύνεται στο σαλόνι καπνιζόντων της πρώτης θέσης. Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.
Χένρι Σμολίνσκι
Ο άτυχος μηχανικός, σκοτώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου του 1973 όταν,
κατά τη διάρκεια δοκιμής ενός πρωτοτύπου – αποτέλεσμα συνένωσης ενός
διθέσιου αεροπλάνου τύπου Τσέσνα με ένα Φορντ Πίντο – αποκολλήθηκε ένα
από τα υποστηρίγματα των φτερών.
Ότο Λίλιενταλ
Ο Ότο Λίλιενταλ γεννήθηκε το 1848 στο Άνκλαμ του Μεκλεμβούργου - Πομερανίας. Ήδη κατά τα σχολικά του χρόνια ασχολούνταν, με εφευρέσεις γύρω από την αεροδυναμική και τις πτήσεις. Το όνειρό του πραγματοποιήθηκε το 1891, όταν ήταν 43 ετών. Εγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να πετάξει. Κατάφερε να πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 πτήσεις. Η πιο μακρινή απόσταση ήταν 80 μέτρα.Στις 9 Αυγούστου του 1896 ο Ότο Λίλιενταλ τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια πειραματικής πτήσης. Έπεσε από ύψος 17 μέτρων, χτυπώντας σοβαρά στη σπονδυλική στήλη. Ο Γερμανός υπέκυψε στα τραύματά του την επομένη 10 Αυγούστου. Στον τάφο του αναγράφεται, «Μικρές θυσίες πρέπει να γίνονται».
Μαρί Κιουρί
Η Μαρί Κιουρί που τιμήθηκε με δύο Νόμπελ Φυσικής και Χημείας, πέθανε αργότερα από την υπερβολική έκθεση σε ραδιενέργεια. Τιμήθηκε για την ανακάλυψη του ραδίου και του πολωνίου, αλλά και για ανακαλύψεις σχετικές με την ραδιενέργεια.Ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που απέσπασε Νόμπελ. Τελικά, πέθανε το 1934 από λευχαιμία η οποία προκλήθηκε από την υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία.
Φραντς Ράιχελτ
Αυστριακής καταγωγής Γάλλος εφευρέτης, ο οποίος βιοποριζόταν ως ράφτης, ενώ στον ελεύθερο χρόνο ασχολιόταν με το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός αλεξίπτωτου για πιλότους. Μετά από κάποιες επιτυχημένες δοκιμές με ομοιώματα, ο Ράιχελτ αποφάσισε να δοκιμάσει ο ίδιος το δημιούργημά του, πέφτοντας από την κορυφή του Πύργου του Άιφελ. Η πρόσκρουσή του πάνω στο παγωμένο έδαφος επέφερε τον ακαριαίο θάνατό του.
1 σχόλιο:
Είναι τραγικό αλλά και ειρωνεία ταυτόχρονα πώς αυτή οι άνθρωποι ενώ προσπάθησαν με τόσο επιμονή να κατασκεύσουν μεγάλα ευρήματα που πολλά από αυτά άλλαξαν τα δεδομένα της εποχής πέθαναν τόσο άδοξα από τα ίδια τους τα έργα!
Δημοσίευση σχολίου