Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών. Οι αεραγωγοί (βρόγχοι) είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Το βρογχικό άσθμα είναι η πιο συχνή χρόνια ασθένεια των παιδιών. Εμφανίζεται σε 1 στα 10 παιδιά. Η συχνότητα του άσθματος παγκοσμίως αυξάνεται. 50-80% των ασθματικών παιδιών εκδηλώνουν συμπτώματα άσθματος πριν την ηλικία των 5 ετών.


Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα στον πλανήτη, ενώ περίπου 250.000 άνθρωποι πεθαίνουν από άσθμα κάθε χρόνο. Οι θάνατοι από άσθμα, ωστόσο, μειώνονται διαρκώς, λόγω της αποτελεσματικής θεραπείας. Αντίθετα, η συχνότητα του άσθματος και των αλλεργιών αυξάνεται. Υπολογίζεται ότι 7-10% των ανθρώπων πάσχουν από άσθμα, αλλά το ποσοστό διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών. Είναι συχνότερο στις Δυτικές χώρες, αλλά φαίνεται ότι και άλλοι παράγοντες, γενετικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παίζουν ρόλο.

Συμπτώματα του Άσθματος 
Η διάγνωση του άσθματος τίθεται από το γιατρό με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς και το ιστορικό του.
Τα τυπικά συμπτώματα ενός ασθενούς με άσθμα είναι:
  • Βάρος (δυσφορία) στο στήθος
  • Βήχας
  • Συριγμός ("σφύριγμα" στην αναπνοή – ιδιαίτερα στην εκπνοή)
  • Δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή)
Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται επεισοδιακά και μπορεί να περάσουν είτε με την κατάλληλη θεραπεία είτε – μερικές φορές – χωρίς αντιμετώπιση. Χαρακτηριστικά, τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται με την άσκηση, κατά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, σε συγκεκριμένες εποχές (συνήθως άνοιξη και φθινόπωρο), μετά από ιώσεις και μετά από έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες στο περιβάλλον.

Άσθμα και άσκηση
Η άσκηση είναι ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ή επιδείνωση αναπνευστικών συμπτωμάτων τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται είτε κατά τη διάρκεια της άσκησης είτε μερικά λεπτά μετά το τέλος της και είναι ίδια με τα γενικά συμπτώματα του άσθματος :
  • Δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή – "λαχάνιασμα")
  • Βήχας
  • Συριγμός ("σφύριγμα" στην αναπνοή)
  • "Σφίξιμο" στο στήθος
Συχνά υπάρχει μόνο βήχας που παρουσιάζεται στην άσκηση ή αμέσως μετά και μπορεί να κάνει τον ασθενή (παιδί ή ενήλικα) να σταματήσει ή να περιορίσει την άσκηση του. Εάν εμφανίζεις παρόμοια συμπτώματα κατά την άσκηση ή αμέσως μετά πρέπει να συμβουλευθείς το γιατρό σου για το ενδεχόμενο να έχεις άσθμα. Η επικοινωνία με το γιατρό σου είναι απαραίτητη γιατί μπορεί αντίστοιχα συμπτώματα μπορεί να τα προκαλέσουν και άλλες παθήσεις (π.χ. καρδιολογικές).

Άσθμα και εργασία
Το άσθμα, όπως και πολλές άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από παράγοντες στον εργασιακό χώρο.
Περίπου 20% των ασθενών με άσθμα έχουν άσθμα που επιδεινώνεται στην εργασία. Τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να εκδηλωθούν μέσα σε λίγες ώρες αλλά και αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη της εργασίας. Οι ασθενείς με άσθμα που σχετίζεται με την εργασία εμφανίζουν κατά κανόνα συμπτώματα που σχετίζονται με την παρουσία τους στον εργασιακό χώρο. Κάποιοι ασθενείς θα εμφανίσουν για πρώτη φορά άσθμα στο χώρο εργασίας, ενώ σε κάποιους άλλους το άσθμα που προϋπήρχε μπορεί να επιδεινώνεται από κάποιους παράγοντες στο περιβάλλον.
Χαρακτηριστικά του άσθματος που σχετίζεται με την εργασία:
  • Τα συμπτώματα βελτιώνονται τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές, αλλά και σε κάθε περίπτωση που απομακρύνονται από τον εργασιακό χώρο
  • Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται στο χώρο εργασίας αλλά και μετά την απομάκρυνση από αυτόν (π.χ. το βράδυ μετά την εργασία)
  • Τα συμπτώματα εμφανίζονται πάλι με την επανέναρξη της εργασίας και μπορεί να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας

1 σχόλιο:

Χαρά Μεγαγιάννη είπε...

Πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον άρθρο!Δυστυχώς στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από άσθμα εξαιτίας των περιβαλλοντικών συνθηκών και όχι μόνο.Οπότε είναι αναγκαίο οι πολίτες να ενημερωθούν προκειμένου να το αντιμετωπίσουν με την κατάλληλη θεραπεία.