Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Κορνήλιος Καστοριάδης: αποφθέγματα ενός φιλοσόφου της αυτονομίας

Κορνήλιος ΚαστοριάδηςΜε αφορμή την γέννηση σαν σήμερα 11 Μαρτίου του Κορνήλιου Καστοριάδη που ήταν Έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής, και  έδρασε  στη Γαλλία σας παραθέτουμε μερικά από τα αποφθέγματά του. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα,  που συνένωσε στο έργο του την πολιτική, τη φιλοσοφία και την ψυχανάλυση. Αποκαλέστηκε  «φιλόσοφος της αυτονομίας»,  ενώ υπήρξε συγγραφέας του σημαντικού βιβλίου «Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας» και συνιδρυτής του περιοδικού «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα».
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαρτίου 1922 και λίγο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή βρέθηκε στην Αθήνα με την οικογένειά του.Πέθανε στο Παρίσι στις 26 Δεκεμβρίου 1997, από επιπλοκές μετά από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, σε ηλικία 75 ετών.


Τα αποφθέγματα και οι ρήσεις του :
  • Ζούμε στην κοινωνία των λόμπι και των χόμπι»

  • «Η επανάσταση δεν σημαίνει χείμαρρους αίματος, την κατάληψη των Χειµερινών Ανακτόρων κοκ. Η επανάσταση σημαίνει τον ριζικό μετασχηματισμό των θεσμών της κοινωνίας. Με αυτή την έννοια, φυσικά είμαι επαναστάτης.»

  •  «Ο άνθρωπος είναι εκείνο το τρελό ζώο, του οποίου η τρέλα ανακάλυψε τη λογική.» 
  • «Ο κεντρικός λόγος της παιδείας σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι αναμφισβήτητος. [...] Και δεν μιλώ για την παιδεία που παρέχει το «υπουργείο Παιδείας», ή εν πάση περιπτώσει όχι κυρίως γι αυτήν, ούτε για μια νιοστή «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», με τη οποία, υποτίθεται, θα προσεγγίζαμε περισσότερο τη δημοκρατία. Η παιδεία αρχίζει με τη γέννηση του ανθρώπου και τελειώνει με τον θάνατό του. Συντελείται παντού και πάντα. Οι τοίχοι της πόλης, τα βιβλία, τα θεάματα, τα γεγονότα εκπαιδεύουν τους πολίτες —σήμερα δε κατά κύριο λόγο «παρεκπαιδεύουν»

Δεν υπάρχουν σχόλια: