Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Μύθοι και αλήθειες για το νερό

Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό του σώματός μας. Όλοι ξέρουμε ότι το χρειαζόμαστε για να ζούμε αλλά πόσα, αλήθεια, γνωρίζουμε για αυτό; Για κάτι τόσο φαινομενικά απλό και αναγκαίο, υπάρχουν πολλοί μύθοι και ανακρίβειες. Ας δούμε τις πιο συνηθισμένες.

1. Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα
Η αλήθεια: Αν και το νερό είναι ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για την ενυδάτωση του οργανισμού μας, η αλήθεια είναι ότι το όριο των 8 ποτηριών την ημέρα δεν είναι ο μαγικός αριθμός. Μην ξεχνάτε ότι οι ανάγκες για τον καθένα μας είναι διαφορετικές. Επιπρόσθετα, οι διάφορες συστάσεις αφορούν το σύνολο των υγρών και διαφέρουν για άντρες και γυναίκες. Προτείνεται η ημερήσια πρόσληψη υγρών σε ποσότητα 12 ποτηριών για τους πρώτους, ενώ για τις δεύτερες αρκούν 8 ποτήρια.

2. Το νερό ξεπλένει τις τοξίνες από το σώμα μας
Η αλήθεια: Το νερό δεν εξουδετερώνει τις τοξίνες, αν και τα νεφρά το χρησιμοποιούν για την απόρριψη συγκεκριμένων άχρηστων προϊόντων. Το γεγονός είναι ότι το σώμα μας δεν λειτουργεί σαν σωλήνας, αλλά διαθέτει ένα πολύπλοκο σύστημα φιλτραρίσματος. Η υπερφόρτωση με νερό μπορεί, μάλιστα, να το επιβραδύνει.
Νερό: όσα πρέπει να ξέρεις για την "πηγή της ζωής"
3. Το εμφιαλωμένο νερό προκαλεί φθορά στα δόντια
Η αλήθεια: Το εμφιαλωμένο νερό, όπως και το νερό της βρύσης, δεν προκαλεί καμιά φθορά στην οδοντοστοιχία μας. Η εσφαλμένη αυτή εντύπωση οφείλεται στο γεγονός ότι στο νερό της βρύσης προστίθεται φθόριο, για την προστασία των δοντιών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα εμφιαλωμένα είναι παράγοντας επιβαρυντικός για την υγεία τους.

4. Η κατανάλωση νερού δεν βοηθά στην απώλεια βάρους
Νερό: όσα πρέπει να ξέρεις για την "πηγή της ζωής"Η αλήθεια: Οι περισσότεροι διαιτολόγοι προτείνουν να πίνουμε πολύ νερό όταν πασχίζουμε να χάσουμε βάρος. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτό ήταν ένα απλό κόλπο για να αποσπά τη σκέψη μας από την πείνα, ουσιαστικά, έχει αποδειχθεί ότι δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα έχουν ως αποτέλεσμα την πρόσληψη 75 θερμίδων λιγότερων, κατά μέσο όρο.
5. Μπορούμε να πιούμε όσο νερό θέλουμε
 Η αλήθεια: Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νερού μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκληθεί αραίωση του σωματικού υγρού σε σημείο που τα επίπεδα άλατος στον οργανισμό μας να είναι πολύ χαμηλά για τη λειτουργία του. Πίνετε νερό ελεύθερα, αλλά χωρίς καταχρήσεις.

6. Ο καφές μπορεί να αντικαταστήσει το νερό
Η αλήθεια: Μην λογαριάζετε τον καφέ ως υποκατάστατο του νερού. Για την ακρίβεια, ο καφές έχει τέτοια αφυδατική δράση που πρέπει να αντισταθμίζετε κάθε κούπα καφέ με ένα ποτήρι νερό.

7. Το σκληρό νερό είναι κακό για την υγεία
Νερό: όσα πρέπει να ξέρεις για την "πηγή της ζωής"Η αλήθεια: Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μάλιστα, η σχετικά αυξημένη σκληρότητα του νερού έχει σχετιστεί με τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν το νερό που πίνετε είναι καθαρό, η σκληρότητά του δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί.
 

8. Πρέπει να πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε
Η αλήθεια: Στην πραγματικότητα, αν περιμένετε να νιώσετε το αίσθημα της δίψας για να πιείτε νερό, το πιθανότερο είναι ότι το σώμα σας έχει ήδη μπει σε διαδικασία αφυδάτωσης. Πρέπει να προσλαμβάνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν τρώτε μπόλικα φρούτα και λαχανικά, υπολογίστε και αυτά στη συνολική πρόσληψή σας.

9. Το νερό δεν έκανε κανένα ομορφότερο
Η αλήθεια: Το σώμα μας χρειάζεται αρκετό νερό για να διατηρεί το δέρμα μας λαμπερό και ελαστικό. Η έλλειψη υγρών συντελεί στην εμφάνιση ρυτίδων και στην πλαδαρότητα και όλοι ξέρουμε ότι ένα υγιές δέρμα μάς δείχνει νεότερους και πιο εμφανίσιμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: