Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

7 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να γίνεις πρωινός τύπος

Αν είσαι βραδινός ή απογευματινός τύπος, κάτι που σημαίνει πως μάλλον δεν τα πας καλά με το πρωί και την αυγή, αλλά δυστυχώς η ζωή σου δεν σου επιτρέπει να ξυπνάς καθημερινώς αργά, μην αγχώνεσαι. Ειδικοί προτείνουν τρόπους, οι οποίοι θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, όχι να μένουμε περισσότερη ώρα στο κρεβάτι, αλλά να αλλάξουμε συνήθειες.
Αν δυσκολεύεσαι, λοιπόν, να ξυπνήσεις το πρωί, ενώ θα επιθυμούσες, παράλληλα, να έχεις ένα ομαλό ξύπνημα με όλες τις ανέσεις που ονειρεύεσαι, δοκίμασε αυτές τις συμβουλές του Reader's Digest:


1. Πιστεύοντας πως η αλλαγή θα μας ωφελήσει
Πώς να γίνω πρωινός τύπος; 6 τρόποι να τα καταφέρεις
Οι ειδικοί λένε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να πιστέψουμε πως η αλλαγή των συνηθειών μας μπορεί να μας βοηθήσει. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, η οποία ερεύνησε τα οφέλη που απολαμβάνουν οι πρωινοί τύποι σε σχέση με τους βραδινούς, παρατήρησε ότι οι πρώτοι έχουν καλύτερους βαθμούς, είναι πιο ευσυνείδητοι και δυναμικοί στον χώρο εργασίας τους, έχουν περισσότερα συναισθήματα ευημερίας, ικανοποίησης και αισιοδοξίας, ενώ συνήθως βρίσκονται σε καλύτερες θέσεις εργασίας και λαμβάνουν περισσότερο μισθό. Αν αυτά δεν είναι κίνητρα αλλαγής, τότε ποια είναι;


2. Τηρώντας καλό μοτίβο ύπνου καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας
Πώς να γίνω πρωινός τύπος; 6 τρόποι να τα καταφέρειςΚοινή λογική: αν κοιμηθούμε νωρίς, θα σηκωθούμε νωρίς. Ωστόσο, σύμφωνα με διεθνή έκθεση για τις συνήθειες των ανθρώπων στην κρεβατοκάμαρα, το 56% των ατόμων ηλικίας 25 έως 55 ετών δεν κοιμούνται αρκετά καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ξυπνούν νωρίς, πολύ απλά επειδή είναι εξαντλημένοι. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι καλό θα ήταν να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7,5 ώρες κάθε βράδυ, οπότε ας προγραμματίζουμε την ώρα ύπνου, αναλόγως της ώρας που θέλουμε να ξυπνήσουμε. Προς διευκόλυνσή μας, καλό θα ήταν να δημιουργούμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον το οποίο θα μας βοηθά να κοιμόμαστε πιο εύκολα. Το "ιδανικό υπνοδωμάτιο" είναι ήσυχο, σκοτεινό, δροσερό και οι ηλεκτρονικές συσκευές απαγορεύονται για τουλάχιστον μία ώρα πριν την είσοδό μας σε αυτό.


3. Κάνοντας αργά, αλλά σταθερά βήματα
Πώς να γίνω πρωινός τύπος; 6 τρόποι να τα καταφέρειςΟι ειδικοί λένε πως σε μία αλλαγή χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές, έχοντας στο νου μας, πως πρέπει να γίνονται αργά και σταθερά βήματα. Αν θέλουμε να ξεκινήσουμε να ξυπνάμε νωρίς, τότε χρειάζεται να το κάνουμε σταδιακά. Για αυτό προτείνουν, πως η ώρα που ξυπνάμε πρέπει να αλλάζει σταδιακά: Για παράδειγμα, αν τώρα ξυπνάμε στις 8:30, ας δοκιμάσουμε πρώτα να ξυπνάμε στις 8:15 αντί να βάλουμε κατευθείαν για στόχο τις 6:30. Ακόμα και αν αρχικά πετύχουμε τον ακραίο στόχο μας, οι πιθανότητες λένε ότι η αλλαγή δεν θα κρατήσει.

4. Βγαίνοντας έξω όσο το δυνατόν γρηγορότερα
Πώς να γίνω πρωινός τύπος; 6 τρόποι να τα καταφέρεις
Όσο νωρίς και αν ξυπνάμε, αν δεν εκπαιδεύσουμε το "εσωτερικό μας ρολόι" σε ένα νέο πρόγραμμα, ποτέ δεν θα "αγκαλιάσουμε" την αλλαγή, με αποτέλεσμα να είμαστε κακοδιάθετοι. Οι ειδικοί προτείνουν να βγαίνουμε έξω όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να μας βλέπει το έντονο φως της ημέρας και ο οργανισμός μας να συνηθίζει το πρωί. Μπορούμε, για παράδειγμα, να πίνουμε τον καφέ μας στο μπαλκόνι, αν και η καλύτερη λύση, θα ήταν η χαλαρή γυμναστική. Ερευνητές από του Πανεπιστήμιο του Βερμόντ στο Burlington διαπίστωσαν πως η μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, βελτιώνει άμεσα τη διάθεση των ανθρώπων, με τα ευεργετικά αποτελέσματα να κρατάνε για 12 ώρες μέσα στην ημέρα. 

5. Προνοώντας από το βράδυ
Μέρος του βασανιστικού πρωινού είναι και οι δραστηριότητες που έχουμε να κάνουμε για την ημέρα, όπως η ετοιμασία του κολατσιό για τη δουλειά. Οι ειδικοί λένε πως καλό είναι από το βράδυ να έχουμε τακτοποιήσει τα αυριανά ζητήματα, όπως το φαγητό που παίρνουμε στη δουλειά, τι θα βάλουμε και όλα τα συναφή, ώστε να μην πιεζόμαστε από τον χρόνο και εν τέλει να αργούμε. Όπως λέει και η παροιμία “Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”.

6.Ξεκινώντας την ημέρα με κάτι διασκεδαστικό
Πώς να γίνω πρωινός τύπος; 6 τρόποι να τα καταφέρεις
Αν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, ώστε να μην ξυπνάμε με νεύρα και θυμό, τότε μάλλον πρέπει να βρούμε το “μαγικό κουμπί”, το οποίο γεμίζει το πρόσωπό μας με χαμόγελα. Αυτό το κουμπί μπορεί να είναι η μουσική, η γυμναστική, ενδεχομένως κάποιο αστείο video που όσες φορές και αν το δούμε, γελάμε, ένα γλυκό τηλεφώνημα, ένα νόστιμο πρωινό, κάτι που να αντιπροσωπεύει την λέξη “καλημέρα”. Αφού το βρούμε, ας το βάλουμε στο πρόγραμμα μόλις ξυπνήσουμε, ώστε η πρώτη μας επαφή με τον κόσμο τούτο κάθε πρωί, να είναι τόσο ωραία όσο ευχόμαστε να είναι όλη η μέρα.

7. Κρατώντας τα χέρια μακριά από το snooze
Προγραμματίζουμε το ξυπνητήρι να χτυπήσει στις 8, αλλά μόλις το κάνει, απλώνουμε το χέρι και πατάμε snooze. "Δέκα λεπτά ακόμη", είναι η δικαιολογία μας. Και όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Όταν το ξυπνητήρι χτυπήσει ξανά, 10 λεπτά αργότερα, το πιθανότερο είναι να βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύκλου ύπνου- δηλαδή, στο χειρότερο σημείο για να ξυπνήσουμε. Πώς να μην έχουμε νεύρα, όταν ξυπνάμε ευρισκόμενοι σε μία κατάσταση που οι επιστήμονες ονομάζουν "αδράνεια ύπνου" -μία κατάσταση υπνηλίας που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες μετά το ξύπνημα.

Βραδινοί τύποι, ενωνόμαστε και λέμε ένα “ναι” στην αλλαγή, ειδικά τώρα που ο ήλιος γίνεται όλο και πιο φωτεινός; Τι λέτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: