Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

4η αιτία θανάτου παγκοσμίως “η καθιστική ζωή" - Σηκωθείτε από τους καναπέδες!!!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η καθιστική ζωή είναι η 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως, ξεπερνώντας και αυτήν της παχυσαρκίας που κατατάσσεται στην 5η θέση.
‘Όλο και πιο αδρανείς γινόμαστε με το πέρασμα των δεκαετιών, αποκλείοντας όλο και περισσότερο τη σωματική δραστηριότητα από την καθημερινότητά μας’, όπως ανέφερε στην ομιλία του στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής ο καθηγητής Steven Blair του Τμήματος Επιστήμης της Άσκησης & Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα των ΗΠΑ. ‘Σε σχέση με το παρελθόν, οι γυναίκες και οι άνδρες δαπανούν στην εργασία τους αντίστοιχα 120 και 140 λιγότερες θερμίδες την ημέρα. Επιπλέον, οι γυναίκες ‘ξοδεύουν’ 1.800 λιγότερες θερμίδες την εβδομάδα στις δουλειές του νοικοκυριού σε σχέση με αυτές που έκαιγαν πριν από 45 χρόνια’.
Προκειμένου να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία, σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να καθόμαστε λιγότερο και να ασκούμαστε τακτικά περισσότερο. Επιπλέον, πέρα από το σημαντικότατο ρόλο της στη ‘μάχη’ κατά της παχυσαρκίας, η σωματική δραστηριότητα.. σώζει ζωές.
Η σωματική αδράνεια υπεύθυνη για 5,3 εκατ. θανάτους
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ‘επιδημία’ του καθιστικού τρόπου ζωής είναι η 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως, ξεπερνώντας και αυτήν της παχυσαρκίας που κατατάσσεται στην 5η θέση. Συγκεκριμένα, η σωματική αδράνεια προκαλεί 5,3 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο, περισσότερους και από τα 2,8 εκατομμύρια που αποδίδονται στην παχυσαρκία.
Προνόμιο για όλους
Η τακτική σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε καλύτερη φυσική κατάσταση, η οποία αποτελεί ‘προνόμιο’ ανεξαρτήτως σωματικού βάρους! Άλλωστε, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι αν έχει κανείς μία τουλάχιστον μέτρια καρδιοαναπνευστική κατάσταση, ο κίνδυνος θανάτου ή εμφάνισης μη μεταδιδόμενων χρόνιων ασθενειών μειώνεται σημαντικά, ανεξάρτητα με το αν είναι κανονικού βάρους, υπέρβαρος ή παχύσαρκος.
Όπως τόνισε μάλιστα ο καθηγητής: ‘Τα παχύσαρκα άτομα που ασκούνται τακτικά παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν ή να εμφανίσουν χρόνιες ασθένειες, μέσα στην επόμενη δεκαετία, συγκριτικά με τα άτομα που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους, αλλά δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση γιατί ακολουθούν μία καθιστική ζωή’.
Σηκωθείτε από τους καναπέδες!
run3
‘Τρεις δεκάλεπτοι περίπατοι την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, θα έχουν ως αποτέλεσμα μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση’, ανέφερε ο Καθηγητής Blair, αναδεικνύοντας το περπάτημα ως μία έξυπνη εναλλακτική.
Συμπερασματικά, η τακτική σωματική δραστηριότητα, πάντα σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή, διαχείριση του στρες, επαρκή ύπνο και αποχή από το κάπνισμα, βοηθά στη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη τύπου 2, του καρκίνου, της παχυσαρκίας, των αναπνευστικών διαταραχών, δηλαδή των ασθενειών που αποτελούν τη βασική αιτία θανάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η έλλειψη χρόνου για σωματική δραστηριότητα αποτελεί μονάχα μια δικαιολογία. Όπως επεσήμανε και ο Δρ. Blair: ‘Πολλοί ενήλικες, οι οποίοι δεν ασκούνται επειδή είναι υπερβολικά απασχολημένοι, βλέπουν τηλεόραση τέσσερις έως πέντε ώρες την ημέρα. Αν περπατούσαν επιτόπου στη διάρκεια των διαφημίσεων, θα πετύχαιναν το στόχο των 150 λεπτών σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα’!
Πηγή: iatronet.gr

1 σχόλιο:

Χαρά Μεγαγιάννη είπε...

Απογοητευτικό αν σκεφτεί κανείς ότι μπορούμε να το αποτρέψουμε όχι με φάρμακα αλλά με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.Νομίζω πως μετά από αυτήν την ανάρτηση θα πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας!