Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

25 Μαρτίου : Επέτειοι και διεθνείς ημέρες

 
Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης για τους Κρατούμενους και Αγνοούμενους Υπαλλήλους του ΟΗΕ:

H 25η Μαρτίου καθιερώθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης για τους Κρατούμενους και Αγνοούμενους Υπαλλήλους του ΟΗΕ, για να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών για την τύχη του προσωπικού του διεθνούς οργανισμού, που έχει απαχθεί κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ή αγνοείται.
Αφορμή στάθηκε η απαγωγή του 64χρονου Βρετανού δημοσιογράφου Άλεκ Κόλετ από ομάδα ενόπλων στις 25 Μαρτίου 1985 στο Λίβανο, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του σε στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων. Ο Κόλετ παρέμενε αγνοούμενος για 24 χρόνια, ώσπου τα λείψανά του βρέθηκαν το 2009 σε περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα του Λιβάνου.

 
Διεθνής Ημέρα του Αγέννητου Παιδιού:

 Η Διεθνής Ημέρα του Αγέννητου Παιδιού (International Day of the Unborn Child) καθιερώθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' (1920-2005) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου για να συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Ο πολωνικής καταγωγής ποντίφικας θεωρούσε την ημέρα αυτή ως μια «θετική επιλογή υπέρ της ζωής και της εξάπλωσης μιας κουλτούρας για τη ζωή, που να εγγυάται τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε κάθε περίπτωση».Οι εορτασμοί για το αγέννητο παιδί ξεκίνησαν από χώρες της Λατινικής Αμερικής με ισχυρή Καθολική παράδοση, όπως το Ελ Σαλβαδόρ (1993), η Αργεντινή (1998) και η Χιλή (1999) και η Γουατεμάλα (1999).



Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Δουλείας και του Διατλαντικού Δουλεμπορίου:

Για σχεδόν 400 χρόνια, περισσότερα από 15 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά υπήρξαν θύματα του διατλαντικού δουλεμπορίου, μιας από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας.Η 25η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως ημέρα μνήμης για τα θύματα της δουλείας και υπενθύμισης από τους κινδύνους του ρατσισμού και των φυλετικών προκαταλήψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: