Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Πώς μπορώ να θυμάμαι καλύτερα;



1η συμβουλή

Προσπαθήστε να μαθαίνετε το πρωί.
Σηκωθείτε νωρίς το πρωί (όχι στις 11:00 δεν είναι νωρίς, νωρίς είναι στις 06:00) και αφού κάνετε ένα αναζωογονητικό μπάνιο αρχίστε το διάβασμα. Ότι κι αν μάθετε το πρωί, θα το θυμάστε. Αυτό συμβαίνει επειδή το πρωί όλο το περιβάλλον βρίσκετε καλυμμένο από ένα πέπλο ησυχίας. Σ' αυτή την ησυχία το μυαλό σου δουλεύει πολύ γρήγορα και απορροφά τα πάντα, αφού δε δέχεται άλλα ερεθίσματα. 


2η συμβουλή

Μάθε διαβάζοντας δυνατά.
Όταν μιλάμε δυνατά, το μυαλό μας συγκεντρώνεται στο θέμα και αυτόματα αποθηκεύει ότι του λέμε. Η ακοή συμμετέχει και ο εγκέφαλος επεξεργάζεται καλύτερα αυτό που του λέμε. Έτσι θυμόμαστε τα πάντα.


3η συμβουλή

Μάθε περπατώντας.
Ξαπλωμένος δε πρόκειται να μάθεις ποτέ. Περπατώντας αισθάνεσαι χαλαρός. Τότε το μυαλό σου είναι πιο δραστήριο και έτσι μαθαίνει και αποθηκεύει τις λέξεις πιο εύκολα. Ταυτόχρονα χάνεις και θερμίδες!


4η συμβουλή

Μάθε επαναλαμβάνοντας.
Όταν επαναλαμβάνεις κάθε λέξη, το μυαλό σου αποθηκεύει μόνιμα αυτή τη λέξη. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι για να γίνει μια λέξη κτήμα μας χρειάζεται το μυαλό μας να τη δει, να την ακούσει, να τη γράψει συνολικά 14 φορές. Θυμήσου ότι η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης (ο πατέρας άγνωστος). 


5η συμβουλή

Αφιέρωσε χρόνο και άσε το χρόνο να δουλεύει για εσένα.
Για να θυμηθείς πρέπει να αφιερώσεις χρόνο αλλά και να περάσει χρόνος. Δε γίνεται να διαβάσεις τις λέξεις 2 φορές λίγο πριν το μάθημα και να απαιτείς να θυμάσαι. Μια καλή τακτική είναι να διαβάζεις τις προηγούμενες ημέρες και την ημέρα του μαθήματος να κάνεις επανάληψη. Δεν έχει νόημα να διαβάζεις την τελευταία στιγμή. 
Οι λέξεις αποθηκεύονται στη μνήμη σου για σύντομο χρονικό διάστημα και μετά σβήνουν γιατί δεν έχουν το χρόνο να περάσουν στη μακροχρόνια μνήμη. 


6η συμβουλή

Το να ξεχνάς είναι η βάση του να θυμάσαι. 
Πολλοί άνθρωποι λένε ότι ξεχνάνε εύκολα και αγχώνονται. Νέες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι αν ξεχνάς τα πάντα, μπορείς να θυμάσαι τα πάντα. Το μυαλό σου δεν είναι σκληρός δίσκος υπολογιστή για να μπορεί να ανακαλεί τα πάντα (ακόμη κι αυτός χρειάζεται ανασυγκρότηση ή format).Προσπάθησε να αρχίσεις να ξεχνάς γιατί όταν ξεχνάς μπορείς να αρχίσεις να θυμάσαι άλλα πράγματα πιο χρήσιμα. 

7η συμβουλή

Ανακάλεσε πράγματα στη μνήμη σου προσπαθώντας να τα διδάξεις σε άλλους ( ή στον ίδιο σου τον εαυτό).
Όταν προσπαθείς να μεταδώσεις κάτι σε κάποιον άλλο η μνήμη σου αυξάνεται 20 φορές. Αν θες λοιπόν να θυμάσαι και δεν έχεις κάποιον να σε ακούει χρησιμοποίησε την τεχνολογία. Πίσω στα 1990 συνήθιζα να γράφω σε κασέτες τα μαθήματα που ήθελα να μάθω και να τα ακούω ξανά και ξανά. Κάνε το ίδιο κι εσύ. χρησιμοποίησε τον υπολογιστή σου. Ηχογράφησε τον εαυτό του ή γύρισε ένα βίντεο και πρόβαλέ το. Θα εκπλαγείς με το πόσα θα μάθεις. 


8η συμβουλή

Προσπάθησε να έχεις στο μυαλό σου το δάσκαλό σου.
Ξέρω ότι υπάρχουν φορές που δε θες να τον δεις ούτε ζωγραφιστό. Ο δάσκαλός σου όμως είναι η πηγή της γνώσης, αφού από αυτόν μαθαίνεις και μπορεί να είναι πάντα δίπλα σου, νοητικά τουλάχιστον. Αν λοιπόν ξεχάσεις κάτι, θυμήσου το δάσκαλό σου. Θα σε βοηθήσει να θυμηθείς. 


9η συμβουλή

Μην επαναπαύεσαι ποτέ
Αν θεωρείς ότι τα ξέρεις όλα καλά, αναθεώρησε τάχιστα. Δώσε μια νέα πρόκληση στο μυαλό σου έτσι ώστε να συνεχίσει να απασχολείται και ως εκ τούτου να δημιουργεί νέους νευρώνες και νέες συνάψεις. Μόλις πιστέψεις ότι έφτασες στην κορυφή είναι η ώρα που θα αρχίσεις να χάνεις το παιχνίδι. Βρες "άλλο βουνό να σκαρφαλώσεις", μια νέα πρόκληση που θα δώσει στο μυαλό σου νέα ερεθίσματα. 


10η συμβουλή

Κάνε συσχετισμούς.
Είναι πιο εύκολο να θυμάσαι μια λέξη ή φράση αν προσπαθήσεις να τη συσχετίσεις με ένα πρόσωπο, πράγμα ή ακόμη και με ένα τραγούδι που εμπεριέχει αυτή τη λέξη.

10 + 1 συμβουλή


Χρησιμοποίησε αυτό που θες να μάθεις όσο πιο πολύ μπορείς.
Πολλές φορές είναι πολύ χρήσιμο να γράψεις τη λέξη μέσα σε μια πρόταση. Αν η λέξη έχει πολλαπλές σημασίες, γράψε πολλές προτάσεις, μία για κάθε σημασία. Αν μαθαίνεις πολλές λέξεις προσπάθησε να γράψεις μια ιστορία με όσες πιο πολλές από τις λέξεις μπορείς. Έτσι και μαθαίνεις και βελτιώνεις το γράψιμό σου.Όσο πιο πολύ τις χρησιμοποιείς τόσο πιο γρήγορα αποθηκεύονται στη μακροπρόθεσμη μνήμη σου.

10 +2 συμβουλή

Χρησιμοποίησε τη γνώση σου στην καθημερινότητά σου. 
Διάλεξε μια λέξη την ημέρα και φτιάξε με αυτή όσο πιο πολλές προτάσεις μπορείς. Χρησιμοποίησε την στα e-mails σου, στο σχολείο , με τους φίλους σου....παντού.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα χρειαστεί να μάθεις κάτι ξύπνα πρωί, άρχισε να περπατάς και διάβαζε δυνατά. Επανέλαβε πολλές φορές, κάνε συχνές επαναλήψεις και άσε το χρόνο να δουλέψει για εσένα. Συσχέτισε τα νέα δεδομένα με εικόνες ή ανθρώπους. Κάνε επανάληψη.
Γιατί μη ξεχνάς Genius δε γίνεσαι από τη μια μέρα στην άλλη. Άλλωστε όπως είπε και ο Albert Einstein: " Στο μέσο της δυσκολίας υπάρχει η ευκαιρία." 

Καλή επιτυχία!  

1 σχόλιο:

katerina arathymou είπε...

Πόσο χρήσιμες οδηγίες μνήμης!!!
Αρχίζουμε την πρακτική εφαρμογή...