Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Σαν σήμερα..12 Μαρτίου

  • Παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF), μιας δημοσιογραφικής οργάνωσης με έδρα τη Γαλλία, ταγμένης στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου για να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχουν χώρες που λογοκρίνουν το Ίντερνετ και στερούν από τους πολίτες τους το δικαίωμα στην έκφραση και την ενημέρωση.
Η οργάνωση αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 160 δημοσιογράφοι και 175 χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται στη φυλακή, επειδή τόλμησαν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους στο Διαδίκτυο.
Στον κατάλογο με τους «Εχθρούς του Ίντερνετ», που συντάσσει κάθε χρόνο, στις πρώτες θέσεις για το 2015 βρίσκονται η Σαουδική Αραβία, η Λευκορωσία, το Ιράν, η Συρία,  οι ιταλικές εγκληματικές οργανώσεις Camorra, Ndrangheta, Sacra Corona Unita και Cosa Nostra, η Κίνα, το Λάος, το Τουρκμενιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και ο ισραηλινός στρατός.
  •  Ημέρα της δενδροφύτευσης στην Κίνα:
Κάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου γιορτάζεται στην Κίνα η Ημέρα της Δενδροφύτευσης. Μία γιορτή με οικολογικό περιεχόμενο, όπως μαρτυρά ο τίτλος της και με υποχρεωτικά καθήκοντα για κάθε πολίτη της αχανούς αυτής χώρας.
Με απόφαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης του 1981, κάθε Κινέζος ηλικίας από 11 έως 60 ετών είναι υποχρεωμένος να φυτεύει 3 έως 5 δέντρα το χρόνο ή να καταβάλει ισοδύναμη εργασία για την καλλιέργεια και την περιποίηση των φυτευόμενων δέντρων. Διαφορετικά, ο παραβάτης καλείται να πληρώσει πρόστιμο ή το ποσό που απαιτείται για τη φύτευση των δέντρων που του αναλογούν.

  •  Πρωτοχρονιά των Αζτέκων
Κάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου, κάποιοι από τους ιθαγενείς κατοίκους του Μεξικού γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά των προγόνων τους Αζτέκων, με άναμμα κεριών, πυροτεχνήματα, χορό και τραγούδι.
Ο Αζτέκοι ήταν ένας λαός της Κεντρικής Αμερικής, που ίδρυσε αυτοκρατορία στο οροπέδιο του Μεξικού και ανέπτυξε λαμπρό πολιτισμό κατά την προκολομβιανή περίοδο, προτού τους εξαλείψουν από την ιστορία οι Ισπανοί κονκισταδόρες του Ερνάν Κορτές το 1521.
Το ημερολόγιο των Αζτέκων ήταν ηλιακό. Είχε 365 ημέρες και ήταν διαιρεμένο σε 18 μήνες, 20 ημέρες και 5 συμπληρωματικές ημέρες.

1 σχόλιο:

katerina arathymou είπε...

Η ημέρα (υποχρεωτικής) δενδροφύτευσης στην Κίνα είναι πράγματι εντυπωσιακή!