Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Σε ποια χώρα έχουν 421 λέξεις για να μιλήσουν για το "χιόνι";

Κάτι τρέχει με τους Σκωτσέζους και το χιόνι.
Στα πλαίσια νέας μελέτης του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, το οποίο ανέλαβε τη δημιουργία ενός διαδικτυακού ευρετηρίου της σκωτσέζικης γλώσσας, με το όνομα Ιστορικός Θησαυρός Λέξεων των Σκωτσέζων, ακαδημαϊκοί βρήκαν 421 σκωτσέζικες λέξεις, με τις οποίες οι ομιλητές μπορούν να αναφερθούν σε κάτι τόσο απλό όσο το χιόνι. 
Οι εκατοντάδες λέξεις συμπεριλήφθηκαν στον Θησαυρό Λέξεων, μέρος του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη. Το διαδικτυακό αρχείο βρίσκεται, προς το παρόν, σε πιλοτική φάση, αλλά στόχος του είναι, όταν ολοκληρωθεί, να αποτελεί έναν κατάλογο του λεξικού των Σκωτσέζων από τα παλαιότερα καταγεγραμμένα λήμματα αυτού μέχρι τα πιο νέα.
Snuee" και "spitters" είναι 2 από τις 421 λέξεις σχετικές με το χιόνι στα σκωτσέζικα
Οι ερευνητές έχουν, μάλιστα, απευθυνθεί και στο κοινό, από το οποίο ζητούν να στείλει λέξεις τις οποίες γνωρίζει, προκειμένου να αξιολογηθούν και ενδεχομένως, να συμπεριληφθούν στον Θησαυρό Λέξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιεχόμενα του διαδικτυακού αρχείου χωρίζονται σε κατηγορίες, όπως “καιρός” ή “αθλητισμός”.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι οι Σκωτσέζοι έχουν τόσες πολλές λέξεις που σχετίζονται με το χιόνι, ίσως να εξηγείται από το κλίμα της χώρας, η οποία φημίζεται για τον μουντό καιρό της. Άλλωστε, οι Σκωτσέζοι έχουν παρομοίως πολλές λέξεις και για τα φαινόμενα της βροχής και της ομίχλης, τα οποία είναι μέρος της καθημερινότητάς τους.
Το χιόνι είναι μάλλον ο κανόνας παρά η εξαίρεση, στη Σκωτία (στη φωτογραφία, το σκωτσέζικο κάστρο Eilean Donan, στα Highlands)
Σημειώνεται ότι οι 421 λέξεις που έχουν καταγράψει οι ερευνητές κάτω από το λήμμα “χιόνι” δεν αναφέρονται όλες στο εν λόγω ουσιαστικό, αλλά πρόκειται για το σύνολο των σχετικών λέξεων, όπως για παράδειγμα τα ρήματα που σημαίνουν “χιονίζει”. Μπορείτε να τις δείτε όλες μαζεμένες, στη σχετική σελίδα του Θησαυρού Λέξεων των Σκωτσέζων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: