Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Louisa May Alcott :Μικρές κυρίες

Ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος μαίνεται, όταν συναντάμε τις τέσσερις αδερφές Μαρτς - την όμορφη Μεγκ, την Τζο, το αγοροκόριτσο, την καλοσυνάτη Μπεθ και την εγωίστρια Έιμι. Ο χρόνος, που περνάει με δυσκολίες και βάσανα, φέρνει τον έρωτα για τη Μεγκ, τη γαλήνη στην ανήσυχη ψυχή της Τζο, μαζί με τη δημοσίευση του πρώτου της διηγήματος, την αρρώστια στη γλυκιά Μπεθ και τη γνώση της ανιδιοτελούς προσφοράς για την Έιμι. Μαζί με τα τέσσερα χαρούμενα κορίτσια ο γείτονάς τους, ο Λόρι, ένα πλούσιο αλλά μοναχικό αγόρι, γνωρίζει τη στοργή και βρίσκει την οικογενειακή θαλπωρή, ενώ ο αυταρχικός παππούς, ο απόμακρος κύριος Λόρενς, προσφέρει την προστασία και την καλοσύνη του και δένεται με την οικογένεια Μαρτς.
Μέσα από τις περιπέτειες των τεσσάρων αυτών κοριτσιών η Λουίζα Μέι Άλκοτ δίνει ένα ευαίσθητο αλλά και χιουμοριστικό μυθιστόρημα που μαγεύει ακόμη τις ψυχές μικρών και μεγάλων.

  •  Η άποψή μας :
 Το βιβλίο ξετυλίγει τις τρυφερές αλλά και τις δύσκολες στιγμές της οικογένειας, έως ότου , μετά από χρόνια, τα πράγματα μπουν πάνω σε μιαν άλλη βάση, με το θάνατο της πιο μικρής κόρης , την επώδυνη την ενηλικίωση των υπόλοιπων αδελφών και την αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας τους μέσα από διαφορετικούς δρόμους. Η μεγάλη αρετή του μυθιστορήματος βρίσκεται στους δυνατούς χαρακτήρες του και στην οικουμενικότητα του νοήματος που εκπέμπει. Επίσης θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μπορούσατε να δείτε την προσπάθεια της  Αυστραλής σκηνοθέτης Γκίλιαν Αρμστρονγκ  που κατάφερε να μεταφέρει άψογα στην οθόνη το κλασικό ρομαντικό μυθιστόρημα της Λουίζας Μέυ Αλκοτ «Μικρές κυρίες στην μεγάλη οθόνη. Η ταινία ήταν υποψήφια για τρία Οσκαρ (γυναικείας ερμηνείας, μουσικής και κοστουμιών) και πρωταγωνιστούν οι Γουινόνα Ράιντερ, Γκέιμπριελ Μπερν, Σούζαν Σάραντον, Ερικ Στολτζ, Σαμάνθα Μάθις, Κίρστεν Ντανστ, Κλερ Ντέινς.

1 σχόλιο:

katerina arathymou είπε...

Βιβλίο που με πηγαίνει πίσω στα εφηβικά μου χρόνια!!!