Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Ζωρζ Σαρή: Ε.Π

Ε.Π. Μυθιστόρημα

Πριν από το Β΄παγκόσμιο πόλεμο.

Σ΄ένα γυμνάσιο θηλέων. Μια διευθύντρια πολύ αυστηρή, μαθήτριες τολμηρές. Κάνουν αταξίες,ζαβολιές,τσακώνονται,φιλιώνουν,ονειρεύονται ένα αύριο γεμάτο χειροκροτήματα και ορκίζονται πως θα είναι ενωμένες για πάντα.Τα χρόνια περνούν κι αυτές προχωρούν πάντα μαζί αγαπημένες....

  • Η άποψή μας :

Το  βιβλίο "Ε.Π."είναι ένα ακόμη αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή για την περίοδο 1935-1938 που αφορά την δικτατορία του Μεταξά, και την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το περιεχόμενο του βιβλίου κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και "την τρυφερότητα του εφηβικού ονείρου, θαυμάσια συνταιριασμένα με ένα πηγαίο αυθόρμητο χιούμορ".Είναι ένας ύμνος στα νιάτα, και στην αξία της φιλίας,ένα έργο που πλουτίζει την παιδική μας λογοτεχνία αλλά συγχρόνως και την πνευματική μας κληρονομιά. Δυνατά συναισθήματα, εφηβικές ανασφάλειες και συγκρούσεις που, παρόλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια, παραμένουν ίδια στις σκέψεις και στα συναισθήματα όλων των εφήβων.
Χαρακτηρίζεται κυρίως από λόγο απλό και στέρεο, δύναμη στην περιγραφή, παραστατικότητα και ζωντάνια στην αφήγηση, ευρήματα που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.Ειδικότερα στην πλοκή της ιστορίας :
Η Ζωρζ Σαριβαξεβάνη πηγαίνει για πρώτη φορά στο Γυμνάσιο, όπου δουλεύει ο πατέρας της. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό σχολείο, όπου φοιτούν μόνο κορίτσια. Διευθύντρια και ιδιοκτήτρια, η Ερασμία Δελαπόρτα, μια αυστηρή και άκαμπτη γεροντοκόρη. Εκεί η Ζωρζ θα περάσει τα τρία  του Γυμνασίου, χρόνια γεμάτα εμπειρίες, λύπες και χαρές. Θα αποκτήσει φιλίες που θα κρατήσουν για μια ζωή. Μαζί θα περάσουν πολλά, θα κάνουν κοριτσίστικες ζαβολιές, θα τσακωθούν, θα ξαναμονοιάσουν.Μια παρέα συμμαθήτριες με αθωότητα και αισιοδοξία πλάθουν όνειρα για ένα μέλλον ανέφελο, όπου θα συνεχίζουν να είναι μαζί, όπως και στο σχολείο. Μπορεί η συνοχή μιας τάξης στο γυμνάσιο θηλέων να φανεί πιο ανθεκτική από τη δύναμη της ζωής; . Η Άλκη, η Αθηνά, η Αθηνούλα, η Αννούλα και η Ζωρζ δίνουν τον όρκο της αιώνιας φιλίας: Ε.Π.

Ε.Π. Ε.Π. τι πάει να πει;
Ενωμένες για πάντα
Σε θάνατο και σε ζωή
Ε.Π. Ε.Π.
Κεραυνός να πέσει να σκάσει στη γη
Ε.Π. Ε.Π.
Εμείς ενωμένες για πάντα
Σε θάνατο και σε ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: