Τα Αθηναϊκά Θέατρα φέτος από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο παρουσίασαν την υπερπαραγωγή
«Billy Elliot The Musical», ένα έργο του Lee Hall, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και με την πρωτότυπη μουσική του Elton John στο θέατρο Παλλάς. Στη φημισμένη παράσταση πρωταγωνιστούν σπουδαίοι ηθοποιοί : Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Αποστόλης Τότσικας, Νίκη Παλληκαράκη, Γιώργος Ψυχογιός και Τιτίκα Στασινοπούλου μαζί με τρία ταλαντούχα αγόρια, τρεις διανομές που ενθουσίασαν το ελληνικό κοινό στο ρόλο του Μπίλυ Έλιοτ.
Ο πολυμελής αυτός θίασος της παράστασης του Μπίλυ Έλιοτ συναντήθηκε στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς για να μας διηγηθεί την ιστορία ενός εντεκάχρονου αγοριού που μέσα σε μια κοινωνία κατάρρευσης από την οικονομική κρίση, ζητάει να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα επί σκηνής. Το έργο ξεκινά περίπου το 1984 όταν η τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ κλείνει τα ορυχεία και οι ανθρακωρύχοι ξεκινούν απεργία διαρκείας. Ο μικρός Μπίλυ το σκάει από το μάθημα του μποξ για να ανακαλύψει τυχαία σε μια αίθουσα μπαλέτου το πάθος του για το χορό, ένα πάθος που θα ηλεκτρίσει την οικογένειά του, την κοινότητα ολόκληρη και θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα.
Μία παράσταση πιο επίκαιρη από ποτέ,
μέσα από την οποία θα μπορούσαν να βρεθούν πολλά κοινά χαρακτηριστικά
με την Ελλάδα του σήμερα. Τα προβλήματα των ανθρακωρύχων της τότε
Αγγλίας παραλληλίζονται με τα προβλήματα των μεταλλωρύχων στις Σκουριές,
την οικονομική κρίση, την ανεργία και την αβεβαιότητα για το αύριο. Ο Έλιοτ είναι ένας μαχητής των ονείρων και αποδεικνύει στην εξαιρετική
αυτή παράσταση ότι ακόμα κι αν ο κόσμος γύρω μας καταρρέει, όταν υπάρχει
πίστη, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά μας
Παρ΄όλα αυτά, ο Μπίλυ Ελιοτ είναι ένα μιούζικαλ αισιοδοξίας, που μέσα από το κάρβουνο, αποκαλύπτεται το πιο λαμπερό διαμάντι και μέσα
από την πετρώδη γη ξεπετιέται ένα πανέμορφο λουλούδι. Ένα έργο τρυφερό, που παρά τη σκληρή πραγματικότητα, κάνει
τους ανθρώπους να ξεδιπλώσουν τα αληθινά τους αισθήματα και να δώσουν
μαθήματα ανθρωπιάς, σεβασμού στη διαφορετικότητα, ελευθερίας έκφρασης, αλληλεγγύης και ελπίδας.
Η εμπειρία του σχολείου μας και οι απόψεις μας :
Το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά με την αρκετά ικανοποιητική συμμετοχή των 200 ατόμων επισκέφτηκε στις 13 Νοεμβρίου το θέατρο Παλλάς προκειμένου να παρακολουθήσει την παράσταση «Billy Elliot The Musical». Ένα μιούζικαλ με μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας πιο επίκαιρο από ποτέ στην σύγχρονη Ελλάδα, καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο που αντιμετωπίζει με μισαλλοδοξία και επιφυλακτικότητα κάθε τι διαφορετικό. Στην παράσταση, εκτός από την σημασία της διαφορετικότητας, θίγονται θέματα που απασχολούν κάθε κοινωνία και διχάζουν την κοινή γνώμη. Η εκδήλωση της ομοφυλοφιλίας, οι πολύπλοκες σχέσεις που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια της προ-εφηβείας, οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που αφορούν τις προσωπικές επιλογές και διαχωρίζουν τα φύλα και κατ' επέκταση τα ενδιαφέροντά που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, είναι μερικά από τα μηνύματα που μεταδίδει το έργο στους θεατές με έμμεσο τρόπο.
Μια αξέχαστη εμπειρία που δεν περιορίζεται μόνο στην ψυχαγωγία του κοινού, αλλά παράλληλα και στον προβληματισμό του σε θέματα μείζονος σημασίας που αφορούν την κοινωνία σαν ενιαίο σύνολο και τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά σαν ενεργό μέλος. Θεωρώ ότι μετά το τέλος της παράστασης ο κάθε θεατής θα έχει την ευκαιρία να αξιολογήσει την παράσταση και είναι πολύ πιθανόν να ενστερνιστεί τις απόψεις που υποστηρίζει αξιοποιώντας συγχρόνως και την κριτική του ικανότητα. Ακόμα όμως και αν κάποιος δεν ταυτιστεί πλήρως , πιστεύω πως τουλάχιστον θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις - όσο απλές ή πολύπλοκες είναι αυτές. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί ο καθένας από εμάς να επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τα ερεθίσματα που δέχεται με τον ίδιο τρόπο. Τον ίδιο βαθμό δυσκολίας απαιτεί το να αλλάξουμε την κοσμοθεωρία μας, τις αντιλήψεις μας και τον ήδη διαμορφωμένο χαρακτήρα μας, διότι ακόμα κι αν ζούμε όλοι κάτω από τον ίδιο ουρανό δεν αγναντεύουμε τον ίδιο ορίζοντα. Παρόλα αυτά μια προσπάθεια είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη.
Ας βγάλουμε λοιπόν τις παρωπίδες του δογματισμού και ας αποδεχτούμε την διαφορετικότητα σεβόμενοι πάντα τους συνανθρώπους μας.