Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Σε τι διαφέρει ο γυναικείος από τον ανδρικό εγκέφαλο

Ένας γιατρός θα μπορούσε να μιλάει ώρες για το θαύμα του ανθρώπινου σώματος και τον αξιοθαύμαστο τρόπο με τον οποίο δουλεύει. Ένας νευρολόγος από την άλλη θα έκανε αναφορά για την πολυπλοκότητα του εγκεφάλου και πως αυτός καταφέρνει να ρυθμίζει όλο το σώμα. Είναι αλήθεια ότι το σώμα μας αποτελεί μεγάλο μυστήριο στην κατασκευή του και οι γιατροί αφιερώνουν όλοι την ζωή τους σε αυτήν την έρευνα αφού με την εξέλιξη της τεχνολογίας μαθαίνουμε διαρκώς καινούργιες πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αναρωτηθεί τουλάχιστον μια φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους πως λειτουργεί ο εγκέφαλός τους, πως έχουν την ικανότητα να έχουν αναμνήσεις και να απομνημονεύουν πληροφορίες. Ένα από αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσω να εξηγήσω συνδυάζοντας πληροφορίες και γνώσεις. Προκειμένου το άρθρο αυτό να γίνει κατανοητό από όλους τους ανθρώπους οι οποίοι θα το διαβάσουν ανεξάρτητος επαγγέλματος και ηλικίας θα αναφερθώ απευθείας στις λειτουργίες προσαρμοσμένες στην καθημερινότητα και θα παραλείψω να αναφερθώ σε εξειδικευμένους μηχανισμούς του εγκεφάλου.

Αρχικά τα δύο φύλα έχουν διαφορετική 'καλωδίωση' αναλυτικότερα:

  • Ο ανδρικός εγκέφαλος είναι δομημένος έτσι ώστε να διευκολύνει τη διασύνδεση ανάμεσα στην αντίληψη και στη συντονισμένη δράση των κινήσεων. Ενώ ο εγκέφαλος των γυναικών έχει σαφώς μεγαλύτερη «καλωδίωση» μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου, πράγμα που διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στη λογική ανάλυση και στη διαίσθηση.
  • Κατά μέσο όρο οι άνδρες μαθαίνουν και εκτελούν καλύτερα μια μεμονωμένη εργασία, όπως να κάνουν ποδήλατο ή να προσανατολίζονται στον χώρο (π.χ. διαβάζοντας χάρτες). Από την άλλη, οι γυναίκες έχουν καλύτερη προσοχή, ανώτερη μνήμη και συναισθηματική νοημοσύνη, καθώς και μεγαλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, με αποτέλεσμα να είναι καλύτερα εφοδιασμένες για εργασίες που απαιτούν να γίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα ή να βρεθούν λύσεις μέσα από ομαδική εργασία.
  • Οι άνδρες λόγω του σχεδιασμού του εγκεφάλου έχουν ένα μειονέκτημα στον έλεγχο των μυών και παρουσιάζουν μια δυσκολία στην συντονισμένη αισθητικοκινητική αντίληψη.
  • Τα δύο φύλα επεξεργάζονται διαφορετικά τα συναισθήματα, καθώς ο εγκέφαλος του καθενός αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα. 
  • Σημείωση: Οι νεότεροι εγκέφαλοι έχουν λιγότερες διαφορές μεταξύ των φύλων σε σχέση με τους εγκέφαλους μεγαλύτερων ηλικιών.


Αυτές είναι κάποιες βασικές λειτουργικές και δομικές διαφορές σύμφωνα με έρευνες. Κατά την γνώμη μου όμως έχουμε δει των άνθρωπο να ξεπερνάει πολλές φορές τα προβλεπόμενα όρια που μπορεί να φτάσει η ευφυία, η θέληση και το ταλέντο έτσι πιστεύετε ότι είναι όντως εμπόδιο για τον καθένα αυτές οι εκ γενετής διαφορές?!

Δεν υπάρχουν σχόλια: