Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Τα τέσσερα χαρακτηριστικά του πραγματικού ηγέτη

Η ηγεσία είναι η αρχαιότερη των τεχνών και η νεότερη των επιστημών και, βεβαίως, αποτελεί ένα από τα πιο συζητημένα και αμφιλεγόμενα θέματα των τεχνικών της διοίκησης των επιχειρήσεων.
cartela-casos-exito-prensa-revistasΠοια «στοιχεία» πρέπει να συγκεντρώνει ο ηγέτης σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας
Οι περισσότερες περί την ηγεσία θεωρίες είναι αυτές των χαρακτηριστικών. Είναι θεωρίες που προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την αποτελεσματική ηγεσία μέσω προσωπικών χαρακτηριστικών –λόγου χάρη μόρφωση, θέληση, αποφασιστικότητα, εντιμότητα,  σε μία σειρά ατέλειωτων επιθέτων. Υπέθεταν  ότι, όποιος έχει κάποια από αυτά, θα είναι αποτελεσματικότερος.Κάποια θεωρήθηκαν κληρονομικά και κάποια επίκτητα. Σύμφωνα με την θεωρία αυτή, η περίφημη ερώτηση «γεννιέσαι ή γίνεσαι;» απαντήθηκε: Γεννιέσαι και κάτι μπορεί να γίνει και στον δρόμο.
Πρόσφατη μελέτη συγκέντρωσε τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των προηγούμενων μελετών στα εξής τέσσερα:

1) Εξυπνάδα –αλλά όχι πολύ πάνω από τον μέσον όρο
2) Αυτοπεποίθηση –εμπιστοσύνη στις δυνάμεις,
3) Πρωτοβουλία –γρήγορη αντίληψη της ανάγκης για δράση,
4) «Ελικόπτερο» –να σηκώνεσαι από το έδαφος και να βλέπεις τα πράγματα σφαιρικά από ψηλά και όχι το δέντρο να σού κρύβει το δάσος, δηλαδή να μην ασχολείσαι με λεπτομέρειες.

Πηγή:https://sciencearchives.wordpress.com/

2 σχόλια:

Lexi Dim είπε...

Σίγουρα αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για ένα πραγματικό και αποτελεσματικό ηγέτη. Κατά την γνώμη μου δε έχε καμία απολύτως σημασία η καταγωγή παρά μόνο η θέληση και το χάρισμα. Με αυτά ο άνθρωπος μπορεί να κατορθώσει όποιο στόχο βάλει στον εαυτό του. Όταν όμως κάνουμε αναφορά για μια τέτοια θέση ύψιστης σημασίας δεν φτάνει μόνο η αρετή και η γνώση αλλά και η προσωπικότητα του. Είναι δύσκολος ένας τέτοιος ιδανικός συνδυασμός γι αυτό η αρχαιότητα έχει αναδείξει λίγους αλλά πραγματικά ικανούς ηγέτες.

Χαρά Μεγαγιάννη είπε...

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου. Δυστυχώς όμως στην σημερινή εποχή εκλίπουν οι πραγματικοί ηγέτες και ο κόσμος χειραγωγείται από τους φαινομενικά ισχυρούς.