Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι όλων των εποχών!

Σήμερα ελάχιστοι γνωρίζουν την περίπτωση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο που έζησε περίπου 700 χρόνια πριν από εμάς. Ο Μουσά ήταν ο Μανσά (αυτοκράτορας) του Μάλι για 25 χρόνια τον 12ο αι μ.Χ.. Η αυτοκρατορία του Μάλι την εποχή εκείνη κατείχε τα εδάφη της σημερινής Γκάνας και του Τιμπουκτού. Ο Μουσά (γεννήθηκε το 1280) κατείχε του το 50% της παγκόσμιας παραγωγής αλατιού και χρυσού. Ο τίτλος του Μανσά δεν ήταν ο μοναδικός για τον Μουσά. Κατείχε επίσης άπειρους άλλους.Αναδείχτηκε σε βασιλιά μετά την αναχώρηση του προκατόχου του σε μια αποστολή για να εξερευνήσει τα όρια του Ατλαντικού ωκεανού από την οποία δεν γύρισε ποτέ.

Νο 2 Η οικογένεια Ροθτσάιλντ (350 δις δολάρια)
Ο Εβραϊκής καταγωγής Γερμανός Μέγερ Άμσελ Ρόθτσαιλντ ήταν εκείνος που ίδρυσε την Ευρωπαϊκή τραπεζική δυναστεία η οποία ξεκίνησε από την επενδυτική εταιρία που δημιούργησε στα τέλη του 1700. Ο Μέγερ διαμοίρασε την περιουσία του στα πέντε παιδιά του και τα έστειλε να φτιάξουν παραρτήματα στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις. Πολλοί από τους Ροθτσάιλντ έγιναν τόσο πετυχημένοι που τιμήθηκαν με τίτλους ευγενείας.

Νο 3 Τζον Ροκφέλερ (340 δισ. δολάρια)
Στην Αμερική δεν ήταν καθόλου διαδεδομένη η χρήση της βενζίνης πριν την εμφάνιση του αυτοκινήτου. Μετά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ο Τζον Ροκφέλερ (1839 – 1937) ίδρυσε τη Standard Oil που είχε μονοπώλιο στις ΗΠΑ χάρη στο καλό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Μέσω αυτής της εταιρείας, ο Ροκφέλερ ήλεγχε το 90% της βενζίνης της χώρας. Αργότερα η εταιρεία του διασπάστηκε από την Αμερικάνικη κυβέρνηση σε μικρότερα κομμάτια (Amoco, Chevron Conoco, and ExxonMobil). Το όνομα Ροκφέλερ, δεσπόζει  σήμερα σε πολλά κτήρια και άλλα μέρη των ΗΠΑ, καθώς ο Τζον Ροκφέλερ είχε ιδιαίτερα μεγάλη κτηματική περιουσία όντας ίσως ο πλουσιότερος άνθρωπος της εποχής του.

Νο 4 ΄Αντριου Κάρνεγκι (310 δισ. δολάρια)
Το να μετακομίσουν από τη Σκωτία στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το καλύτερο πράγμα που έκανε η οικογένεια Κάρνεγκι για το γιό τους, Αντριου. Ο ΄Αντριου Κάρνεγκι (1835 – 1919) συγκέντρωσε ένα εισόδημα δουλεύοντας ως τηλεγραφητής και το χρησιμοποίησε επενδύοντας στους σιδηρόδρομους και στο πετρέλαιο. Χρησιμοποιώντας την, ολοένα και αυξανόμενη, περιουσία του, ο ΄Αντριου  ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση στη βιομηχανία χάλυβα. Δεκαοχτώ χρόνια πριν πεθάνει πούλησε την επιχείρησή του για 13,6 δις δολάρια  και συνέδεσε το όνομά του με τη δημιουργία μεγάλων συναυλιακών αιθουσών (Carnegie Hall)

Νο 5 Νικολάι Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ (300 δισ. δολάρια)
Ο Νικόλαος ΙΙ ήταν ο τελευταίος τσάρος στην ιστορία της Ρωσίας. Κυβέρνησε από το 1894 μέχρι την αναγκαστική παραίτησή του το 1917. Μια από τις πιο ακμάζουσες αυτοκρατορίες κατέληξε σε ναυάγιο. Το παλαιό καθεστώς έδυσε με την ανατολή του νέου με σημείο καμπής την Οκτωβριανή επανάσταση. Ο Νικόλαος ΙΙ κατείχε επίσης τους τίτλους του Μεγάλου Δούκα της Φιλανδίας και του Βασιλιά της Πολωνίας. Είχε αδυναμία στον πόλεμο που ενίσχυε – όταν ήταν στο θρόνο και, ως εκ τούτου, οικονομικά πολύ δυνατός. Όταν ξεκίνησε η περίοδος μοναρχίας του ήταν ένας από τους πιο ευκατάστατους μονάρχες.

Τη χρυσή δεκάδα συμπληρώνουν:

Νο 6 Οσμάν Άλι Χαν, 236 δισ. (έτος γέννησης 1886)
Τι είχε στην κατοχή του ο μαχαραγιάς του Hyderabad; Εκατό εκ. δολάρια σε χρυσό, κοσμήματα αξίας 400 εκ. δολαρίων, 50 Ρολς Ρόις και ένα διαμάντι αξίας 95 εκ. δολαρίων.

Νο 7 Γουίλιαμ ο Κατακτητής, 229,5 δισ. (έτος γέννησης 1028)
Ο Νορμανδός Βασιλιάς που νίκησε τους ΄Αγγλους στη μάχη του Χαίηστιγκς και μετά τους υποδούλωσε.

Νο 8 Μουαμάρ Καντάφι, 200 δισ. (έτος γέννησης 1942)
Διακόσια δις είναι το ύψος της μυστικής περιουσίας του πρώην δικτάτορα της Λιβύης.

Νο 9 Χένρι Φορντ, 199 δισ. (έτος γέννησης 1863)Ι
Ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford και δημιουργός της ομώνυμης αλυσίδας παραγωγής.

Νο 10 Κορνίλιους Βάντερμπιλντ, 185 δισ. (έτος γέννησης 1794)
Ο πάμπλουτος αμερικανός επιχειρηματίας παράτησε το σχολείο στα 11 του προκειμένου να αναλάβει το ferry boat του πατέρα του και στη συνέχεια δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες όλων των εποχών. Ασχολήθηκε με ατμόπλοια και σιδηροδρόμους.

2 σχόλια:

Alexadra D. είπε...

Είναι πολύ ωραίο να δουλεύεις και να φτιάχνεις μια περιουσία και να ζεις άνετα. Όμως τα λεφτά φέρνουν τη ευτυχία?

Χαρά Μεγαγιάννη είπε...

Αυτό είναι ένα ερώτημα που νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με απόλυτη σιγουριά.Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα σου εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και κατά συνέπεια καλύτερη ποιότητα ζωής όμως η ιστορία στο πέρασμα των χρόνων έχει αποδείξει ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι προς στο τέλος της ζωής τους είτε υπέφεραν άπο ψυχολογικά προβλήματα-κυρίως κατάθλιψη και μοναξία- είτε προσβλήθηκαν από κάποια ασθένεια.Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που είναι ολιγαρκείς και ζουν με γνώμονα το μέτρο δίπλα σε άτομα που τους νοιάζονται και τους φροντίζουν μπορεί να μην έχουν την βίλα που κοστίζει εκατομμύρια όμως έχουν αγάπη και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό.Τελικά μπορεί τα χρήματα να μην φέρνουν απαραίτητα την ευτυχία παρόλα αυτά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η ανιδιοτελής αγάπη μπορεί όχι μόνο να σε κάνει ευτυχισμένο αλλά και ταυτόχρονα να σε ''ολοκληρώσει'' σαν ύπαρξη.