Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

Σνακ που αδυνατίζουν; Κι όμως υπάρχουν !

Ο χρυσός κανόνας για μια επιτυχημένη δίαιτα είναι τα συχνά και μικρά γεύματα. Τι μπορεί να παρεμβάλλει, όμως, κάποιος στα κύρια γεύματα που και γευστικό να είναι και να μην έχει πολλές θερμίδες; 

1) Τα φρούτα είναι φυσικά η πρώτη επιλογή, δεν είναι όμως η μοναδική.
Η Αμάντα Ουρσέλ, διαιτολόγος-διατροφολόγος της εφημερίδας «Τάιμς» του Λονδίνου επισημαίνει ότι η επιλογή μας δεν πρέπει να γίνεται μόνο με βάση τις λιγότερες θερμίδες, αλλά και με μερικά ακόμα χαρακτηριστικά. Ένα σνακ επηρεάζει το αίσθημα κορεσμού της πείνας, αλλά και πώς το αίσθημα αυτό επηρεάζει με τη σειρά του το επόμενο κύριο γεύμα. Σε μερικές περιπτώσεις, είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται υπ' όψιν πόσες από τις συνολικές θερμίδες ενός τροφίμου απορροφώνται στην πραγματικότητα από τον οργανισμό και, βεβαίως, κατά πόσο το εκάστοτε σνακ εκπληρώνει τον ρόλο του όσον αφορά την ικανοποίηση της γεύσης και της όρεξης. 

2) Η μαύρη σοκολάτα, περιέχει πολύ περισσότερα καρδιοπροστατευτικά συστατικά από ό,τι η γάλακτος. Επιπλέον, περιέχει στεαρικό οξύ, και απαιτείται περισσότερος χρόνος για να γίνει η πέψη της.
Αυτό σημαίνει ότι παραμένει στο στομάχι επί περισσότερη ώρα και έτσι περνάει περισσότερος χρόνος μέχρις ότου δώσουν οι ορμόνες της πείνας το μήνυμα στον οργανισμό ότι πρέπει να ξαναφάει. Σε μελέτη, διαπιστώθηκε ότι λίγη μαύρη σοκολάτα ως σνακ μειώνει την κατανάλωση θερμίδων στο επόμενο κύριο γεύμα κατά 8%-18%.

3) Μία άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή για σνακ αποτελούν τα αμύγδαλα. Ο συνδυασμός των φυτικών ινών στην καφέ φλούδα τους με τις πρωτεΐνες στον λευκόχρωμο καρπό τα κάνει να προκαλούν έντονο αίσθημα κορεσμού της πείνας.
Μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα, μπορεί και να συμβάλει στην απώλεια μερικών κιλών. Στην πραγματικότητα, από τα λίπη τους δεν απορροφάται 10%-20%, δηλαδή οι 27 από τις συνολικά 183 θερμίδες που περιέχει μια χούφτα αμύγδαλα των 30 γραμμαρίων.


4) Άλλα σνακ που μας χορταίνουν είναι όσα περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες, όπως μία κούπα ζεστό ή κρύο άπαχο γάλα , ένα γιαούρτι, ένα μικρό κομμάτι τυρί ή μια χούφτα ξηροί καρποί

Δεν υπάρχουν σχόλια: