Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Τα τέσσερα χαρακτηριστικά του πραγματικού ηγέτη.

Η ηγεσία είναι η αρχαιότερη των τεχνών και η νεότερη των επιστημών. Αποτελεί ένα από τα πιο  αμφιλεγόμενα θέματα των τεχνικών της διοίκησης των επιχειρήσεων. Οι περισσότερες  θεωρίες  προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την αποτελεσματική ηγεσία μέσω προσωπικών χαρακτηριστικών λ.χ. μόρφωση, θέληση, εντιμότητα κλπ. Κάποια θεωρήθηκαν κληρονομικά και κάποια επίκτητα. Η περίφημη ερώτηση «γεννιέσαι ή γίνεσαι;» απαντήθηκε: Γεννιέσαι και κάτι μπορεί να γίνει  στον δρόμο. Πρόσφατη μελέτη συγκέντρωσε τα κοινά χαρακτηριστικά στα εξής τέσσερα: 


1) Εξυπνάδα –αλλά όχι πολύ πάνω από τον μέσο όρο(!)
2) Αυτοπεποίθηση –εμπιστοσύνη στις δυνάμεις
3) Πρωτοβουλία –γρήγορη αντίληψη της ανάγκης για δράση
4) «Ελικόπτερο» –να σηκώνεσαι από το έδαφος και να βλέπεις τα πράγματα σφαιρικά από ψηλά και όχι το δέντρο να σού κρύβει το δάσος-να μην ασχολείσαι με λεπτομέρειες.

Εκπαιδευτικά συστήματα στηρίχθηκαν στην θεωρία των χαρακτηριστικών –εσώκλειστοι μαθητές του Μεσοπολέμου στην Οξφόρδη, το Ήττον – πιστεύοντας ότι παράγουν την μελλοντική ηγεσία. Κανείς  δεν πιστεύει ότι το ζήτημα είναι τόσο απλοϊκό. Η ύπαρξη κάποιων από τα χαρακτηριστικά  είναι ίσως «αναγκαία», αλλά όχι «ικανή» συνθήκη αποτελεσματικής ηγεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: