Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Τα 6 χαρακτηριστικά της συγγνώμης για να είναι αποτελεσματική

Πολλές φορές έχει τύχει να μετανιώσουμε για μια πράξη ή συμπεριφορά μας και θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη. Ωστόσο, δεν ξέρουμε αν είμαστε αρκετά πιστικοί, ώστε να φανεί η μεταμέλειά μας.
i-am-sorry
Οι ερευνητές αποκαλύπτουν τα 6 στοιχεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να πείσετε ότι έχετε μετανιώσει.«Το να ζητάμε συγγνώμη είναι κάτι που πραγματικά λειτουργεί. Πρέπει, όμως, να βεβαιωθούμε ότι στην απολογία μας χρησιμοποιούμε όσα περισσότερα από τα 6 σημεία-κλειδιά μπορούμε», εξηγεί ο Roy Lewicki, επικεφαλής της σχετικής έρευνας.Σε δυο διαφορετικά πειράματα, o καθηγητής Lewicki  μελέτησε τον τρόπο που 755 άτομα αντιδρούσαν σε απολογίες,που  τα παρακάτω στοιχεία:

-Έκφραση της λύπης
-Εξήγηση του τι έφταιξε
-Ανάληψη ευθύνης
-Δήλωση μετάνοιας
-Προσφορά επανόρθωσης
-Αίτημα συγχώρεσης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παρόλο που οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι συγγνώμης περιείχαν και τα 6 στοιχεία, δεν έχουν  την ίδια βαρύτητα.
«Η έρευνά  έδειξε ότι το πιο σημαντικό συστατικό είναι η ανάληψη ευθύνης», τονίζει ο  Lewicki. Το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο ήταν η προσφορά επανόρθωσης. Λέγοντας,  «Θα το φτιάξω το λάθος», δεσμευόμαστε να αναλάβουμε δράση για να διορθώσουμε τη ζημιά».Επόμενα στη σειρά  φάνηκε να είναι η έκφραση της λύπης, η εξήγηση του τι έφταιξε, και η δήλωση μετάνοιας.
Το λιγότερο αποτελεσματικό συστατικό της συγγνώμης αποδείχτηκε το αίτημα συγχώρεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: