Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

6 + 1 γυναίκες επιστήμονες που αλλάζουν τον κόσμο μας

Τα στερεότυπα σχετικά με τα φύλα, τα οποία ακόμα κατέχουν, δυστυχώς, θέση στις κοινωνίες μας, έχουν κρατήσει πολλές γυναίκες μακριά από την Επιστήμη. 
Όπως σημειώνεται στην επίσημη σελίδα του ΟΗΕ, σχετική μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες αποκτούν πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό στα πεδία των θετικών επιστημών σε ποσοστά 18%, 8% και 2% αντίστοιχα, ενώ για τους άνδρες τα σχετικά νούμερα ανέρχονται σε 37%, 18% και 6%.
Ωστόσο, στο πέρασμα των αιώνων, αρκετές γυναίκες έχουν καταφέρει -παρά τις αντιξοότητες και κόντρα στα στερεότυπα- να διακριθούν στο επιστημονικό πεδίο, να δώσουν τα φώτα τους στην ανθρωπότητα και να διαπρέψουν με το επιστημονικό τους έργο, το οποίο έχει αλλάξει τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Marie Curie
Έχει κερδίσει δύο Νόμπελ, και είναι η πρώτη γυναίκα που πραγματοποίησε διδακτορική διατριβή στις θετικές επιστήμες. Εργάστηκε ως λέκτορας και ανέλαβε ως διευθύντρια του εργαστηρίου του Πανεπιστημίου της Σορβόνης. Το πρώτο της Νόμπελ το πήρε για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας, το οποίο μοιράστηκε με τον σύζυγό της Πιέρ και Ανρί Μπεκερέλ και το δεύτερο για την ανακάλυψη του καθαρού ραδίου.
6 + 1 γυναίκες επιστήμονες που αλλάζουν τον κόσμο μαςΜάλιστα, η Κιουρί είδε και την κόρη της, Ιρέν Ζολιό – Κιουρί, να τιμάται με το Νόμπελ Χημείας το 1935, ενώ είναι η μοναδική γυναίκα, η οποία αναπαύεται στο Πάνθεον, εκεί όπου βρίσκονται θαμμένοι οι μεγάλοι άνδρες της Γαλλίας.







Cori Bargmann
Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας το 1981, στο τμήμα της Βιοχημείας. Έπειτα, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο M.I.T στο εργαστήριο του Robert Weinberg. Έχει εξετάσει τους μοριακούς μηχανισμούς της ογκογέννησης και ανακάλυψε ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που προκαλούσε καρκίνο στους αρουραίους. 
6 + 1 γυναίκες επιστήμονες που αλλάζουν τον κόσμο μαςΤο ερευνητικό της έργο οδήγησε τους επιστήμονες να συνθέσουν σημαντικό φάρμακο και θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις διαδακτορικές της σπουδές και τώρα ασχολείται με τους μηχανισμούς μοριακής βιολογίας της νευροεπιστήμης.

 

 

 

 

Rachael Anne Dunlop
6 + 1 γυναίκες επιστήμονες που αλλάζουν τον κόσμο μας
Γνωστή ως Dr Rachie, η Αυστραλιανή ερευνήτρια ιατρικής τράβηξε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ το 2013, μέσω μίας έρευνας η οποία έδειξε τη σχέση μεταξύ της έκθεσης για τα κυανοβακτήρια και τη νόσου του κινητικού νευρώνα. 
Η Dr Rachie μελετά τις διαταραχές της γήρανσης και της κίνησης του κινητικού νευρώνα. Μαζί με την ερευνητική της ομάδα διαπίστωσαν πως τα βακτήρια παράγουν ένα αμινοξύ BMAA, το οποίο προκαλεί κυτταρικό θάνατο και πυροδοτεί την εμφάνιση της θανατηφόρου νόσου.
Μεταξύ άλλων, η Dr Rachie έχει εργαστεί ως φωτογράφος, χαράκτρια, γραφίστρια και κειμενογράφος, καθώς έχει μελετήσει την τέχνη όσο και την επιστήμη, ενώ δηλώνει σύμμαχος του σκεπτικισμού.



Sara Seager
H Sara Seager είναι αστρονόμος και επιστήμονας που μελετά τους πλανήτες. Είναι καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και είναι ιδιαίτερα γνωστή για το έργο της για τους εξωηλιακούς πλανήτες και τις ατμόσφαιρές τους.
6 + 1 γυναίκες επιστήμονες που αλλάζουν τον κόσμο μαςΣυνολικά έχει ανακαλύψει 715 πλανήτες μέσω του τηλεσκοπίου Kepler Space, και το έργο της επικεντρώνεται στην αναζήτηση πλανητών οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι κατοικήσιμοι, και οι ατμόσφαιρές τους να μοιάζουν με αυτήν της Γης.








Tamara Davis
6 + 1 γυναίκες επιστήμονες που αλλάζουν τον κόσμο μας
Η Tamara Davis είναι κοσμολόγος και ασχολείται με τον κλάδο μίας νέας θεμελιώδους φυσικής η οποία ενδιαφέρεται για τις ιδιότητες της σκοτεινής ενέργειας και ύλης και της μάζας του νετρίνου. Στο βιογραφικό της μετρά πολλά βραβεία αστροφυσικού περιεχομένου.
Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο abc: “Η σκοτεινή ενέργεια θα μπορούσε να κρατά το κλειδί για την εξαιρετική τεχνολογική προόδο στη γη και στο διάστημα΄”.




Katrin Amunts
Η Katrin Amunts είναι Γερμανίδα νευροεπιστήμονας, και μία από τις κορυφαίες νευροεπιστήμονες στη χαρτογράφηση του εγκεφάλου στον κόσμο.
6 + 1 γυναίκες επιστήμονες που αλλάζουν τον κόσμο μαςΈχει αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της έρευνάς της στην χαρτογράφηση του εγκεφάλου, πραγματοποιώντας μία πολυετή μελέτη 10 ετών, με στόχο την ανακάλυψη των τρόπων λειτουργίας του εγκεφάλου.









Maryam Mirzakhani
6 + 1 γυναίκες επιστήμονες που αλλάζουν τον κόσμο μας
Είναι η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το μετάλλιο Fields το 2014, το πιο διάσημο βραβείο στα μαθηματικά, ενώ ταυτόχρονα είναι η πρώτη γυναίκα από το Ιράν που διέπρεψε στον κλάδο των μαθηματικών.
Η Mirzakhami αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Sharif, και έκανε το διδακτορικό της στο Harvard. Ασχολείται με τις “επιφάνειες Rieman”, οι οποίες αφορούν τη μιγαδική ανάλυση.

  • Η λίστα μετρά πολλές ακόμη εξέχουσες προσωπικότητες
Η λίστα  θα μπορούσε να φιλοξενήσει ακόμη περισσότερες γυναίκες επιστήμονες οι οποίες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια κοινότητα, και σήμερα έχουν την τιμητική τους. Μερικές από αυτές είναι οι Βρετανίδα Jane Goodall, η οποία θεωρείται η πιο εξειδικευμένη επιστήμονας στον κόσμο, στους χιμπατζήδες, η Γερμανίδα φυσικός Maria Mayer, η οποία τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ, η Αμερικανίδα επιστήμονας Barbara McClintock που έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 1983 για την ανακάλυψη της γενετικής μεταφοράς, η Ιταλίδα νευρολόγος Rita Levi-Montalcini η οποία έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 1986 για την ανακάλυψη του νευρικού αυξητικού παράγοντα (NGF), ενώ δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την Μαροκινής καταγωγής φυσικό Rajaa Cherkaoui El Moursli, η οποία κατάφερε να “νικήσει” τις συντηρητικές δυνάμεις του περιβάλλοντός της, και να κατακτήσει τον κόσμο της επιστήμης.

1 σχόλιο:

Χαρά Μεγαγιάννη είπε...

Κατά την γνώμη μου αυτό το άρθρο αποτελεί απάντηση σε όλους όσους θεωρούν ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι στην κοινωνία και θα πρεπει να περιορίζονται στα οικιάκα (δουλειές του σπιτιού,ανατροφή των παιδιών).Ταυτόχρονα διαψεύδει αυτούς που δεν αποδέχτηκαν την ισότητα των δύο φύλων και το δικαίωμα που διεκδίκησαν σθεναρά οι γυναίκες στην μόρφωση.