Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Ιωάννης Οικονόμου:ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρώπη

Ο Νέλσον Μαντέλα κάποτε είχε πει: “Αν μιλήσεις σε έναν άνθρωπο σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει, αυτό πηγαίνει στον κεφάλι του. Αν του μιλήσεις στην δική του γλώσσα, τότε πάει στην καρδιά του”. Μπορεί να μην επηρεάστηκε από τη φράση αυτή, αλλά σίγουρα μπορεί να μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων. 
Ο Ιωάννης Οικονόμου δεν είναι σαν τους συνηθισμένους ανθρώπους, που μιλούν άπταιστα μία ή δύο ή τρεις ή ακόμα και τέσσερις γλώσσες. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν γνωρίζει περισσότερες από τριάντα;Ποιες είναι οι γλώσσες που γνωρίζει; Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Σουηδικά, Ιταλικά, Πολωνικά, Ρωσικά, Βουλγάρικα, Τούρκικα, Αραβικά, Εβραϊκά, Πορτογαλικά, Κινέζικα, Κουρδικά, Αρμενικά, Περσικά, Σερβοκροατικά, Δανέζικα, Χίντι (Ινδία), Ουρντού (Πακιστάν), Ρουμάνικα, Τσέχικα, Φιλανδικά, Σανσκριτικά και ορισμένες αρχαίες γλώσσες, όπως Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Αβεστικά (αρχαία Ιρανικά), αρχαία Περσικά, κλασικά Αρμένικα, Γοτθικά, αρχαία Βουλγάρικα, Πάλι (γλώσσα βουδισμού), Χετιτικά, και Λουβικά (αρχαίες γλώσσες της Μικράς Ασίας).
Ουάου!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή 
"Θέλω να μάθω να τρώω τα παραδοσιακά φαγητά, θέλω να ακούσω τοπική μουσική, θέλω να ζήσω κάθε γλώσσα"Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, σπούδασε γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές μεσανατολικών γλωσσών και πολιτισμών στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια.Έργάζεται ως μεταφραστής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεχωρίζει. Η πρώτη του επαφή με τις ξένες γλώσσες έγινε στην ηλικία των πέντε, όταν και άρχισε να μαθαίνει αγγλικά. Εμπνευση αποτέλεσε η Κρήτη, ως κατ' εξοχήν τουριστικό μέρος. Άκουγε, ειδικά το καλοκαίρι, παντού γύρω του τους τουρίστες να μιλούν και δεν καταλάβαινε τι έλεγαν. Έτσι του γεννήθηκε η απορία: “Μα τι λένε αυτοί οι άνθρωποι; Βγάζουν ήχους που δεν έχουν νόημα”. Αυτό είχε δηλώσει στην εφημερίδα "Καθημερινή".
Αυτή ήταν η αφορμή. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Δύο χρόνια αργότερα, ξεκίνησε τα γερμανικά, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στο Ρέθυμνο.Θυμάται τότε ότι πήγαινε στην παραλία και αντί να παίζει, διάβαζε το αναγνωστικό του. Το πάθος του ήταν τόσο μεγάλο, που μέχρι να τελειώσει το σχολείο γνώριζε ήδη να μιλά σε οκτώ διαφορετικές ξένες γλώσσες. Όσοι τον συναντούν και μαθαίνουν την ιστορία του απορούν πώς μπορεί να ξέρει και να θυμάται όλες τις γλώσσες, με τις οποίες έχει ασχοληθεί. “Είναι αγώνας, δεν είμαι μηχανή. Είμαι από σάρκα και οστά, ξεχνάω γλώσσες, μπερδεύομαι, όταν μιλάω ισπανικά μπορεί να χρησιμοποιήσω μια πορτογαλική έκφραση, αλλά είναι αγώνας και αξίζει να τον δώσω”, είχε απαντήσει. 
"Αγαπώ τον άνθρωπο, όχι μόνο μια έκφανση. Κάθε γλώσσα είναι μια έκφανση της ανθρωπινότητας"“Με ενθουσιάζει αυτός ο αγώνας, να μιλάω σωστά ελληνικά, να μην λέω αγγλικούρες, να μιλάω σωστά γερμανικά, χωρίς να χρησιμοποιώ κάποιας άλλης γλώσσας εκφράσεις και τανάπαλιν και τανάπαλιν. Είναι διαρκής αγώνας. Κάποτε έχω επιτυχία, κάποτε τα θαλασσώνω", συνέχισε.  
"Τέλειο δε υπάρχει. Ακόμη και στα ελληνικά, στην μητρική μας γλώσσα κάνουμε λάθη. Όμως, όταν αγαπάς μια γλώσσα, θέλεις να μάθεις τα πάντα γι αυτήν”, είχε τονίσει σε παλαιότερη συνέντευξη . "Αγαπώ τον άνθρωπο, όχι μόνο μια έκφανση. Κάθε γλώσσα είναι μια έκφανση της ανθρωπινότητας"
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι “δεν του αρέσουν τα πασπαλίσματα”. Θέλει μια γλώσσα να την μαθαίνει σωστά. Δεν γίνεται, όπως λέει, “να μαθαίνεις λίγο τούρκικα, λίγο ρωσικά, λίγο εβραϊκά και τελείωσε”.Παραδέχεται ότι κάθε γλώσσα προσπαθεί να την εξαντλεί. “Αν δεις τα λεξικά μου είναι γεμάτα ορνιθοσκαλίσματα. Κάθε λέξη την ψάχνω. Όταν μαθαίνω μια γλώσσα, βλέπω σειρές τηλεοπτικές για να ρουφήξω την γλώσσα. Θέλω να μάθω να τρώω τα παραδοσιακά φαγητά, θέλω να ακούσω τοπική μουσική, θέλω να ζήσω κάθε γλώσσα”.
Ποια είναι η αγαπημένη του γλώσσα; Μπορεί να ακούγεται εύκολη ερώτηση, αλλά η απάντηση είναι πιο πολύπλοκη. “Κάθε γλώσσα”, όπως υποστηρίζει. Και αν μερικοί δεν μπορούν να το δεχτούν, η εξήγηση που δίνει είναι πολύ απλή και εντυπωσιάζει. “Αν είσαι πολυγαμικός ερωτεύεσαι κάθε γυναίκα ή άνδρα που γνωρίζεις. Πες ότι έχεις ερωτευτεί 32 ανθρώπους. Κάθε φορά που είσαι με κάποιον λες 'αυτό ήταν'. Έτσι νιώθω και εγώ με τις γλώσσες. Όταν μαθαίνω μια γλώσσα κάνω τα πάντα που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την ιστορία της αντίστοιχης χώρας. Εκείνη τη στιγμή είμαι ερωτευμένος με αυτή τη χώρα. Μετά μπορεί να ερωτευτώ άλλη γλώσσα. Αγαπώ τον άνθρωπο, όχι μόνο μια έκφανση. Κάθε γλώσσα είναι μια έκφανση της ανθρωπινότητας”. 

2 σχόλια:

Alexadra D. είπε...

Είναι αξιοθαύμαστο, το πείσμα και η επιμονή αυτού του ανθρώπου για να μάθει λεπτομερεστερα τη κάθε γλώσσα ξεχωριστά και να μιλάει εξίσου καλά τόσες πολλές! Μου έκανε πραγματικά μεγάλη εντύπωση...!

katerina arathymou είπε...

Εντυπωσιάστηκα!!! Πρόκειται για έναν άνθρωπο που, μάλλον, δε γνωρίζει απλά μια γλώσσα, αλλά μια κουλτούρα κάθε φορά. Κι αυτό είναι ΚΑΙ δύσκολο ΚΑΙ μοναδικό! Ευχαριστούμε, Χαρά, που μας τον σύστησες!