Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Ελληνικά χωριά με περίεργα ονόματα....

Αν σκεφτεί κανείς να καταγράψει όλα τα χωριά της Ελλάδας με παράξενα ονόματα, θα έπρεπε να συμπληρώσει τόμους. Ακολουθεί ένα μικρό,  μόνο δείγμα με βάση τα στοιχεία που καταγράφονται στο "Επίτομο Γεωγραφικό Λεξικό της Ελλάδας" των Μιχαήλ Σταματελάτου και Φωτεινής Βάμβα Σταματελάτου από τις εκδόσεις Ερμής.
  1. Το άσπρο είναι το χρώμα του φωτός και της αισιοδοξίας, αλλά και πηγή έμπνευσης για δυο βραχονησίδες των Κυκλάδων, που έχουν την ονομασία Ασπρονήσι, όπως και για δύο χωριά, που ονομάζονται... Άσπρο! Το ένα βρίσκεται στο νομό Πέλλας με πληθυσμό πάνω από 800 κατοίκους και το άλλο στα Χανιά με τους κατοίκους του να μετριούνται στα δάχτυλα.
  2.  Το χωριό του ν. Αργολίδας που ονομάζεται Αβγό  σήμερα είναι ακατοίκητο. Επίσης υπάρχει και μια βραχονησίδα  κάπου στα Δωδεκάνησα  το.. Αυγονήσι.
  3. Το χωριό Αυλή του νομού Καβάλας και  η Αυλή Ηρακλείου.
  4. Το χωριό στις πλαγιές του Τυμφρηστού στην Ευρυτανία που ονομάζεται Βούτυρο.
  5. Ο  οικισμός Μαρούλι στη βορειοδυτική Εύβοια.
  6. Ενα χωριό στη δυτική όχθη των Πρεσπών (ν. Φλώρινας) ονομάζεται.. Λαιμός.
  7. Η ονομασία Κουρέλι ενός οικισμού στην Άνδρο.
  8. Ενας οικισμός στην Ικαρία έχει το περίεργο αυτό όνομα (Κουνιάδοι).
  9.  Ο  οικισμός Κόρη του ν. Τρικάλων.
  10.  Ο  οικισμός Κουρεμένος του ν. Λακωνίας .
Και δεν πρέπει να παραλείψουμε ν' αναφέρουμε τα χωριά με ανθρώπινα ονόματα, όπως η ακατοίκητη Αλίκη του ν. Έβρου, η Αλεξάνδρα του Κιλκίς, ο Αλέξανδρος της Λευκάδας, ο Αλέξης του ν. Εύβοιας, ο Αντώνης Αιτωλοακαρνανίας, η Αντιγόνη Κιλκίς (που εδώ και πολλά χρόνια δεν κατοικείται), ο Αριστομένης, ο Βλάσης και η Ηλέκτρα του ν. Μεσσηνίας (και τα τρία χωριά!), ο Γρηγόρης της Αχαΐας, ο Ηλίας του ν. Καρδίτσας, η Σούλα του ν. Καρδίτσας, η Σούλα του ν. Ξάνθης κλπ., ενώ πολύ δημοφιλή ονόματα αποδεικνύονται η Βασιλική και η Μαρίνα. Έχουμε και λέμε: υπάρχουν 7 "Βασιλικές" σε Τρίκαλα, Ιωάννινα, Λευκάδα, Ηράκλειο, Λασίθι, Λακωνία και Αχαΐα, καθώς και 5 "Μαρίνες" σε Ημαθία, Φλώρινα, Μεσσηνία, συν δύο ακατοίκητοι οικισμοί στα Ιωάννινα.Και βέβαια, αν επεκτείνουμε τις αναφορές σε βραχονησίδες, θα δούμε απίστευτα ονόματα, όπως δύο βραχονησίδες με την ονομασία Γριά (σε Άνδρο και Ρόδο), Βαρβαρονήσι, Ασχημονήσι, Αβάπτιστο , Φούστα ή Φουστανοπήδημα (ανατολικά της Κέρκυρας) κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: